מים אחרונים

חדשות כיפה הרב יואל בן נון 31/05/05 15:57 כב באייר התשסה

שאלה

שלום כבוד הרב,

מהו הדין בעניין מים אחרונים, האם הם חובה או מנהג? אם הם חובה, האם יש הבדל בין מנהג אשכנזים וספרדים? והאם בנות מחוייבות באותו הדין?

תשובה

מים אחרונים חובה הם לכל מי שאוכל בידיים (חולין ק"ה, שו"ע או"ח קפ"א) מפני שהידיים מזוהמות מן האכילה ופסולות לברכה, וגם יש סכנה בדבר אם ישפשף בידיים מזוהמות את העיניים (או משהו דומה לכך), כי בזוהמת האוכל יש חומרים שעלולים לסכן את העין, וכדומה.
לעומת זה, אם אוכלים רק בסכין ומזלג וכף, ואין הידיים נוגעות באוכל, אין חובה של מים אחרונים. כל הפוסקים שהחמירו בזה מדברים על מציאות שאוכלים בידיים. אם אוכלים (למשל) עוף בידיים, חובה ליטול מים אחרונים, ואין סיבה נכונה להקל בזה. ואילו אם הידיים נקיות, אין סיבה נכונה להחמיר בזה, כי זהו דין של ניקיון ולא של טהרה.