למה ה' איפשר את הגירוש?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 02/07/06 12:02 ו בתמוז התשסו

שאלה

שלום,אני מנוה דקלים,אני בת 16 גרתי כמה חודשים במלון בירושלים ועכשיו אני בניצן. עד לפני כמה חודשים התפללתי כי דבר ראשון היה זמן מיוחד לתפילה וגם אמרו שאפילו שאני כועסת עליו"אחרי המעשים ימשכו הלבבות"ניסיתי את זה כמעט שנה אבל בזמן האחרון הרבה יותר קשה גם כי אתה פתאום מתחיל להבין קצת את הגירוש כמה הגירוש הזה השפיע עליך וכמה נהיית אדם שאתה לא כ"כ רוצה להיות.אני לא כ"כ מאמינה שיש אלוקים ואם הוא נמצא שם למה הוא לא עוזר לי? איך אפשר להתפלל למישהו שמכוון שיחטפו בחורים לחיות,אם הוא אוהב אותי ואם הוא נמצא איפשהוא שייתן לי נקודות אור בעולם הזה שנראה לי שהוא הולך לאבדון. אני נערה שמאוד כואב לי על פיגועים כמו כולם רק שאצלי זה די משבית את החיים שלי. אני רוצה לברר את השאלות כי אני מרגישה שהתורה היא דרך נכונה אבל אני פשוט לא מצליחה להאמין בו.תודה רבה עך העזרה!!!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

*שלום רב לשואלת היקרה!!

אין לי ספק שהגירוש הינו משבר לא קל כלל שפקד אותנו.
רבים מבני הנוער נותרו עם שאלות גדולות ורבות, המקשות את ההתמודדות יותר ויותר.
ולכן אני שמחה ממש שפנית, ושאת מנסה לברר,
זוהי שאלה ששבה ועולה אצל כולנו לאחר משבר.
ודעי שכשאני עונה לך אני עונה גם לעצמי... שכן השאלות האלו מטרידות את מנוחתי ואני בטוחה שגם את של רבים אחרים.

זה כה חשוב,
לנסות לפתור לבחון לענות ולהתמודד יחד.
ואפנה דרכך לכל אותם המתמודדים עם שאלות דומות-כאלו שעקרו אותם מעל אדמתם,
אולם יחד עם הבית נשמטו גם בסיסים חשובים אחרים, של אמונה ושל בטחון,
אנו כאן!
מחכים לשמוע , ולנסות להבין את הדברים טוב יותר.

השאלה שהעלת הינה שאלה מצויינת.
כזו הזועקת בלב כולנו- ואת העלת אותה על הכתוב-
איך יתכן אלוקים שזוהי הדרך בה אתה מנהל את עולמך??
שכך עמך- העם שלך! מתייסר ביסורים גדולים ומכאיבים כאלו?!
למה שלא יהיה פשוט טוב-
שלווה, שקט, אהבה.
הרי ביכולתך לעשות הכל?! האם לא יכלת למנוע את הפיגוע/ תאונת דרכים/ גירוש/ מחלה??
אנחנו רוצים לאהוב אותך וללכת בדרך התורה, אך איך ניתן לאהוב מי שדרך הנהגתו גורמת לנו להרגיש כך...?

קראתי באחת התשובות באתר (נעזרתי רבות בתשובה זו , אצרף לך בסוף קישורים אליה ואל עוד כמה היכולות להרחיב ) שכדאי לקחת שאלות אלו ולזעוק אותן אל הקב"ה.
דוד המלך שבחייו שבע צרות מבניו, אחיו, ויועציו כתב בספר התהילים שאלות ותמיהות רבות.
לדוגמא...
היתה לי דמעתי לחם יומם ולילה, באמור אלי כל היום איה אלהיך... אומרה לאל סלעי למה שכחתני, למה קודר אלך בלחץ אויב... כי אתה אלהי מעוזי למה זנחתני??? , למה קודר אתהלך בלחץ אויב:

כִּי-עָלֶיךָ הרַגְנוּ כָל-הַיּוֹם נֶחְשַׁבְנוּ כְּצאן טִבְחָה: עוּרָה לָמָּה תִישַׁן אֲדנָי הָקִיצָה אַל-תִּזְנַח לָנֶצַח: לָמָּה פָנֶיךָ תַסְתִּיר תִּשְׁכַּח עָנְיֵנוּ וְלַחֲצֵנוּ: כִּי שָׁחָה לֶעָפָר נַפְשֵׁנוּ דָּבְקָה לָאָרֶץ בִּטְנֵנוּ: קוּמָה עֶזְרָתָה לָּנוּ וּפְדֵנוּ לְמַעַן חַסְדֶּךָ:

דוד לוקח את כל כוחות הצער והכאב ומתוכם זועק אל ה´.
למה תישן ה´?!! קומה עזרתה לנו!
כמובן ששאילת השאלות היתה עם המון ענווה והכרה ביכולת ההסתכלות המוגבלת שלנו,
אך השאלות נשאלו, ונשאלו בעצמה של תפילה שיכולה לרומם את כולנו למדרגות גבוהות...

וכעת ננסה לענות,
ומראש אומר-
אף תשובה לא תוכל להועיל לגמרי:

א.כיוון שהסתכלותנו כלפי הנהגת ה´ בעולם היא מצומצמת ואיננו רואים תמונה מלאה.
ב.כיוון שאנו חשים ברגש, וטוב שכך, ואילו התשובה היא שכלית.

אולם ננסה בכל אופן לענות ולהקהות את הכאב ולו במעט.

לעיתים ה´ מתכנן מהלכים לאומיים גדולים בעולם.
ישנו תכנון אלוקי לטווח הרחוק.
בספר דעת תבונות מבאר הרמח"ל ששתי הנהגות הן שבהן מנהיג הקב"ה את עולמו: ´הנהגת המשפט´ ו´הנהגת היחוד´.
הקב"ה קבע יעוד לעולמו. זהו יעוד אלוקי שאינו תלוי בבחירתנו, אולם ה´ רצה שהוא יצא לפועל דרך הבחירה של בני האדם.
הנהגת המשפט היא הנהגת השכר והעונש והיא תלויה במעשיהם של בני האדם,
והנהגת היחוד קשורה ליעוד האלוקי של העולם, שאינו תלוי בבחירה האנושית.
הספר כולו סובב סביב ביאור היחס בין שתי הנהגות אלו, שביסודן האלוקי אינן סותרות אלא הולכות יחד אולם באופן שהן מתגלות בעולם הזה, יש תקופות שבהן בולטת הנהגת המשפט, ויש תקופות בהן בולטת הנהגת היחוד, וזאת בין היתר כדי ´לזרז מהלכים´.

ומבואר בדבריו בפרק השביעי, שתקופת חבלי המשיח תהיה תקופה בה תבלוט הנהגת היחוד, שבתקופה זו ה´ יקדם את הגאולה בקצב, שלא היה מושג לפי המעשים שלנו.

זאת אומרת-
שאנו נמצאים כרגע בשלב בו ה´ מוביל למטרה מסוימת בעולם ואיננו יכולים להבין תמיד מדוע כך התכנון, ולהיכן מובילים אותנו ומדוע דווקא כך.

אז למה היה גרוש ...?
לא יודעים.
כנראה ה´ רוצה להשיג בכך משהו, מטרה שאנו בעיננו האנושיות איננו יכולים להשיג כעת. אנו רק מאמינים שיש תכלית לדרך ושיש מי שמנהיג ומכוון.

אך... זה לא אומר שאנו פטורים מעשייה!
אחרי מה שכתבתי ניתן לחשוב
"אם יש תהליכים גדולים בעולם, זה לא משנה מה אעשה- כך ה´ החליט..."
כמובן שזה לא כך ושיש מקום רב למעשינו.
מכירה את הפירוש על מתי תבוא הגאולה-
בעיתה-בזמנה?! או שאחישנה- תמהר לבוא?
זה תלוי בהתנהגותנו-
אם נזכה- אחישנה- הקב"ה יביא את הגאולה בקרוב וללא ייסורים
ואם חלילה לא- היא תבוא בעיתה.

כך גם בימנו:
גם אם אנו חלק מתהליך עצום וגדול אין ספק שיש חלק בו אנו יכולים להשפיע כך שהמהלך יהיה ויבוא בקלות יותר, בעדנה, בשמחה.

אין ספק שהגירוש הוא תוצאה של העובדה שעם ישראל כעם עדיין לא חזר בתשובה שלמה. לאו דוקא כעונש, אלא כתוצאה. כדי להבין את הענין מעט יותר, דמייני פנס רב עוצמה המטיל אלומת אור ללא הפסק.
נניח שאני מניחה סביב הפנס מחסום, מה יקרה?
האור מסביב יפחת.
האם הפנס פועל בפחות עוצמה??
לא!
אך כיוון שהנחתי את המחסום האור לא נראה לעיני.
ככל שאתרחק/ אניח יותר כיסויים סביב הפנס כך אני אראה פחות אור, אולם ההארה העצמית של הפנס אינה משתנה.

כך הקב"ה.
הוא מקור של טוב .
אז איך יתכן שהוא מניח לחיות אדם לחטוף חיילים שלנו?
כיוון שאנחנו התרחקנו מהמקור של הטוב. ואנחנו זה כלל עם ישראל.
הקב"ה לעולם לא מפסיק להיות טוב. זוהי נקודה חשובה ביותר.
כמו הפנס שלעולם דולק.
אם אנו רוצים לחוות את הטוב הזה אנו צריכים להתקרב למעגל סביבו...
להסיר כיסויים ומחסומים..

אפשר לומר שזה לא עונש, אלא תוצאה.

נניח וילד לא שומע לקול הוריו ומשחק למרות אזהרותיהם בטיפ המשוכלל.
אחרי זמן מה הטיפ מתקלקל.
האם זה יהיה נכון לכעוס על ההורים? האם נגדיר אותם כהורים רעים?
לא.
זוהי תוצאה של מעשהו של הילד.

כשמתרחקים ממקור של טוב, הרע הולך ומשתלט.

מכירה את הפסוק משיר השירים "...הנה זה עומד אחר כתלנו משגיח מן החלונות מציץ מן החרכים"
לצערנו זה המצב של ההשגחה כעת-
השגחה של הסתר,
כמו מישהו המתבונן בין חרכי התריס , מחור המנעול.
הוא רואה את כל המתרחש אולם יושבי החדר אינם מרגישים בנוכחותו.

וכאן אולי תשאלי.
"למה זה מגיע לנו? הרי אנו מנסים לקיים מצוות בכל מאודנו, התיישבנו בחלק ארץ תוך כדי סכנת נפשות, למה אנו נחשבים שהתרחקנו מה´?"

יתכן מאד שאת כאדם פרטי חווה דברים שאין בידינו ההסבר מדוע
אולם כעם- בכל הקשור לאירועים לאומיים-כולנו בסירה אחת, וכשמצבו הרוחני הכללי של העם הוא כמו שאנו רואים היום-צריך לחשוב איך לתקן את המצב.
ואיני רוצה חלילה לקטרג על העם היקר שלנו, אך יש עוד הרבה מה לתקן...

את מכירה את המצב בו האמא נגשת לאב ומספרת לו על מעשהו השובב של הבן אך מספרת זאת בחיוך,
שמא חלילה האב יענישו.
ולילד היא באה בפנים נזעמות ונוזפת בו על מה שעולל..
כך אנו צריכים לנהוג-
לעצמנו – לחשבון נפש- כדאי שנבחן היטב את שנעשה בעם ונביע בקורת וננסה לתקן.

אך בבואנו לתפילה, לפנות אל ה´- שחלילה לא יהיה קטרוג על עם ישראל- נלמד הרבה זכויות על כל התנוקות שנשבו, ועל אלו שלא יודעים ומבינים את המשמעות האמיתית של תורה.

נסכם..
ישנו פן של תהליך גדול שאיננו מבינים אותו עד הסוף והוא חלק מהנהגתו של ה´ בעולם.
וישנו פן של התנהגותנו שלנו כעם שכדאי כמובן לשפר ולהעלות ומתוך כך תשתפר המציאות.

אז מה עושים....? איך משפרים את המצב...?

יש המון מה לעשות בעם ובארץ.. חשוב להפנות את השאלות והברורים לעשייה ונתינה.
גם את באופן פרטי תוכלי לרוות מכך- שכן כשאדם נותן הוא מתמלא כוחות ושמחה וטוב.
באהבת חינם נבנה שוב את ירושלים.
אם תרצי רעיונות למה שניתו לעשות- פני אלי לאימייל.

האמיני לי שעמדו לי דמעות בעינים כשקראתי את השאלה.
הלוואי ואהיה במדרגתך-
את שזכית לגור בארץ מתוך מסירות נפש, ואת המקיימת את "ואהבת לרעך כמוך"
בכל שניה ושניה בצורה כל כך מלאה ואמיתית.
הצער שלך כשקורה פיגוע מראה על רגישות ואהבת ישראל כה גדולה.
אני בטוחה ששאלתך עשתה משהו בשמיים.. ששאלות כאלו מקרבות וזוכות להתייחסות של ה´.
ותמשיכי לשאול את ה´! ולבקש ...
אני חושבת שה´ "מחכה" לשאלות כאלו שרק מעידות עד כמה אנו אוהבים אחד את השני ועד כמה אכפת לנו זה מזה..

אלו הקישורים לשאלות ותשובות נוספות ומצויינות בנושא:
כיפה :: שאל את הרב
http://www.yeshiva.org.il/midrash/hmidrash.asp? cat=4

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן