שאל את הרב

הלכות איסור הסתכלות

חדשות כיפה הרב איתן זן-בר 21/10/08 20:26 כב בתשרי התשסט

שאלה

שלום הרב איתן,

אני בן 17 וחצי.

אני מבולבל בקשר להלכות כלשהן:

יש לי נפקא מינה מזה כדי להתחזק בנושא בעצמי וכן לדעת לומר באופן ברור את ההלכה ולא לגמגם לאנשים שאני חושב שראוי להזהיר.

האם מותר לבן להסתכל באשה לא צנועה שלא מתכוון להינות אלא בשביל משהו אחר??

למדתי במשנה ברורה שלפי הפרי מגדים אסור כשלבושה שלא כדרכה (זרוע וירך מגולים) (משנ"ב, הלכות קריאת שמע סימן עה, : "...וכל זה לא איירי אלא לאיסור קריאת שמע... אבל לענין איסור הסתכלות, לכולי עלמא המסתכל באשה, אפילו באצבע קטנה, כיון שמסתכל בה להינות, עובר בלאו ד"לא תתורו אחרי עיניכם" ואמרו שאפילו יש בידו תורה ומעשים טובים לא ינקה מדינה של גיהנם. וראיה בעלמא לפי תומו בלא נהנה שרי, אם לא מצד המוסר... וכתב בפרי מגדים, דבמקומות שדרך להיות מכוסה [כגון זרועותיה וכהאי גוונא שאר מקומות הגוף] אף ראייה בעלמא אסור....")

בהלכות בילקוט יוסף ("אוצר דינים לאשה" בקונטרס על צניעות) לא מצאתי איסור כזה אלא רק על מי שמתכוין להינות (ואפ' בן דוד שלי אמר לי שקרא שהרב עובדיה מתיר בזה)

פעם שמעתי שמי שהולך ברחוב מותר לו להסתכל לכל כיוון כמובן לא בכוונה כדי להינות אלא כדרכו ופעם שמעתי שצריך לחפש מקום שאין בנות לא צנועות ששם להסתכל (כשדיברתי עם חברים מקשיבים).

קראתי פה תושבה בשו"ת שכתוב בה שבגמרא כתוב שמי שהולך בנהר ויש שם נשים כובשות לא צריך לעצום עיניו.

ומה לעשות כשאישה כזאת פונה אלי? או שאני צריך לדבר איתה? להסתכל למטה????

קראתי בתשובה של הרב שמואל אליהו שהרב מורדכי אליהו התיר להעביר שיעור לבנות לא צנועות ובלבד שלא יסתכל עליהן משום "עת לעשות לה' הפרו תורתך"

ועוד הבנתי מהרב מרקוביץ (ראש המכינה בטלזסטון) שההיתר ללכת ברחוב בימינו נובע ממה שכתוב בגמרא שאם יש לו רחוב צנוע ללכת בו - ילך בו ואם לא שילך ברחוב הלא צנוע.. משמע מכאן שמותר אם אין לו ברירה.

אז אם כן אסור לדבר עם אשה לא צנועה ולהסתכל עליה- כי זה לא מוכח מהגמרא אלא רק על רחוב..

אבל הנה תשובה מהרב שמואל אליהו שכתב שעיתון יכול להיות בשעת הצורך מאוד כמו רחוב:

https://www.kipa.co.il/ask/show/30925

ולכן אולי גם שיחה עם אשה וכל דבר שיש לו קצת צורך נחשב כמו רחוב.

ועוד יש איסור לגרות את היצר אז ברור שאם אסתכל על תמונה לא צנועה ולפעמים אפ' צנוע מסוימת אז אני אהנה קצת..

תשובה

שלום
1- מותר להסתכל על אשה צנועה כשאין נהנה מיופיה.
2-גם המשנה ברורה שציטט כתב וראיה בעלמא מותר כשלא נהנה.
3-כמו כן הבאת בשם הילקוט יוסף.
4-הגמרא מדברת על מי שהולך לצורך ואין לו דרך אחרת, אין צריך לעצום עיניים כשרואה אשה לא צנועה (ע"פ פירוש הרשב"ם) מאידך אם יש לו ללכת בדרך אחרת והולך אף בעצימת עיניים נקרא רשע.
5- באשה לא צנועה אין להסתכל, אפשר להביט אל האופק.
6-אולי זה נקרא ליכא דרכא אחרינא.
7-תלוי מה הצורך, אם כדי לחפש עבודה, אפשר שמותר, אמנם אדם לא נשוי צריך להחמיר.
ברכה והצלחה

כתבות נוספות