שאל את הרב

בעניין כשרות הסוכה

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 20/09/10 16:24 יב בתשרי התשעא

שאלה

לרב שליט"א שלום.

אני בע"ה בונה סוכה ורציתי לדעת אם היא נחשבת כשרה

א.

הדפנות, עשויות מאל-בד שזה חומר כמו מפת שולחן אוורירית..

רציתי לדעת אם זה נחשב לדפנות?

ב. אין לי אפשרות לקנות את ארבעת המינים.. האם זה בסדר?

ג. הבנתי שצריך לשים 3 חוטים סביב הדפנות,

כמה צריך להיות הגובה של החוט הראשון מהרצפה?

וכמה צריך להיות ההפרש גובה בין חוט לחוט?

והאם כל חבל יכול לשמש לזה ?

תודה רבה!!

תשובה

שלום

א. כל חומר כשר, לעשיית דפנות. "כל הדברים כשרים לדפנות, ואפילו חמתה מרובה מצלתה מחמת הדפנות, כשרה" (שו"ע או"ח סי' תר"ל סע' א')

ב. ניתן להשיג בערב חג, סט ארבעת המינים כשר, במחיר נמוך ביותר. עשה השתדלות, וקנה לך מצוה. אם לא תוכל, ניתן לקבל ארבעת המינים מאדם אחר ב"מתנה על מנת להחזיר" שו"ע או"ח סי' תרנ"ח סע' ד'). כך ברגע שימסור לך את הסט זה יהיה שלך, ואח"כ תיתן את הסט במתנה גמורה חזרה.
בשאר ימים, ניתן לצאת ידי חובה בארבעת המינים שאולים. (שו"ע סי' תרנ"ח סע'ג').

ג. סוכה צריכה להיות עם שתי דפנות שלמות ורוב דופן שלישית. הדפנות צריכות להיות לפחות בגובה מטר, ולעמוד ברוח מצויה.
היות ובדי הסוכה המצויים בימינו, נוטים להתנפנף ברוח מצויה. סוברים רבים מפוסקי דורנו, שדפנות הבד לא כשרים (בודאי לא לכתחילה).
לכן העצה היא ליצור דפנות "הלכתיות". כלומר בנוסף לדפנות הבד, למטוח חוטים או מוטות לרטחב הסוכה במרחק של פחות מ24 ס"מ זה מזה (בגובה מטר למתוח ארבע חוטים) כך שהמרחק בין החוטים יצור דופן הלכתית (מדין "לבוד"). במקרה זה אין צורך להקיף את כל הסוכה, ניתן להסתפק בשלוש דפנות בלבד. לידיעתך, נמכרים היום סוכות עם התקני לבוד מסוגים שונים.
כאמור הדופן כשרה מכל חומר, ולכן החבל יכול להיות מכל חומר שהוא.

חג שמח


כתבות נוספות