שאל את הרב

בחירה חופשית

חדשות כיפה הרב איתן זן-בר 22/10/08 22:39 כג בתשרי התשסט

שאלה

כבוד הרב שלום,

משחר ילדותינו הוזכר בפנינו פעמים רבות עניין הבחירה החופשית,בין אם ברובד היותר פשוט עשיית הטוב והרע,לבין רבדים עמוקים יותר המפיעים בבחירת דרך חיים.

בנוסף,אנו יודעים כי הכל כתוב לנו מראש ומטרת חיינו כבר מצויה בהוויה ועלינו רק לגלות אותה.

אם כך,כיצד הבחירה החופשית באה לידי ביטוי אם גם כאשר אבחר א' או ב' אגיע לאותה נקודה,והעניין נשאל לא רק בעניין האם להגיע בדרך הטובה או הפחות טובה.אלא בעצם הבחירה החופשית שלנו בעולם כביכול קבוע מראש -ולא על ידינו..

אשמח לקבל תושבה,

הפניה והנחיה למקורות לימוד

תודה רבה

בשורות טובות ישועות ונחמות.=)

תשובה

שלום
מקורות בעניין בחירה חופשית :רס"ג אמונות ודיעות עמ' קנו',חובת הלבבות ג-ח,כוזרי ה-כ,רמבם הלכות תשובה פרקים ה-ז,רמבן על בראשית ב-ט,רמח"ל דרך ה' א-ג, א-ה,מכתב מאליהו חלק א' 111-119, 278-283.
לעצם העניין :לימד אותנו רבי עקיבא במסכת אבות, הכל צפוי והרשות נתונה, ברא ה' את העולם שלמרות שה' יודע את העתיד, בכל זאת הרשות תמיד תהא נתונה לעשות ככל העולה בליבנו, אך בחירה חופשית היא עיקרון ורק פרעה הוא יוצא דופן שה' הכביד את ליבו, ובכלל נאמר במשלי שלב שרים ומלכים ביד ה'.
ברכה והצלחה
איתן זן בר גרעין קול התור כפר הרואה

כתבות נוספות