שאל את הרב

שם לילד

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 31/01/08 16:40 כד בשבט התשסח

שאלה

שלום! רציתי לשאול האם יש אזשהי הלכה בנוגע לקביעת שם לילד.

האם יש הלכה שרק האבא יקבע את שמו/רק האמא תקבע את שמו.

אם יש- אשמח לדעת באיזה ספר זה כתוב..

כמו כן רציתי לשאול האם טוב לקרוא לילד בשם "דביר" וכן- מדוע יש לקרוא לילד בשתי שמות?

אשמח לתשובה במהרה,

תודה,

עדי.

תשובה

שלום!
לא ידועה לי הלכה, אבל יש מדרש האומר: "שלשה שמות נקראו לו לאדם: אחד מה שקוראים לו אביו ואמו, ואחד מה שקוראין לו בני אדם, ואחד מה שקונה הוא לעצמו". (מדרש תנחומא על פרשת "ויקהל")
ממדרש זה אפשר ללמוד שהשם (למרות שכוונתו הפנימית של המדרש מדברת על המהות הנובעת מחינוך, אין להתעלם מן הפשט) שנותנים ההורים כוחם של האבא והאמא שווה.
אמנם כדי להימנע ממריבה ומחלוקת מיותרת בשעת השמחה של לידת ילד יש מנהג (ידוע לי אצל האשכנזים) שאצל הילד הראשון נותנים את הזכות לאמא, השני - לאבא וכך הלאה. אבל ודאי הסכמה של שני בני הזוג עדיפה.
עדיף לא לקרוא שם לילד על שם אדם רשע (בשם המבי"ט) ויש עוד כמה שמות שכתוב בספרים שונים שלא לתת אותם.
דביר הוא קדש הקדשים, ונקרא כך לפי אחד הפירושים כי משם נשמע דבר ה'. קריאה בשם דביר מביעה את כמיהתנו לבניין בית המקדש ולשמיעה מחודשת של דבר ה'.
לא ידוע לי על עניין לקרוא בשני שמות. מעטים מאוד האנשים הנזכרים במקורות ראשונים כמו בתנ"ך, במשנה, במדרשים, בגמרא וכדומה שיש להם שני שמות (ההלכה עצמה מתייחסת למקרים של שני שמות מן הבחינה העקרונית, כאשר יש השלכות הלכתיות, אבל לא כהדרכה או העדפה לתת שני שמות).

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות