מה זה הפרשת חלה?
מצווה מהתורה להקדיש לה' את החלק הראשון שנוטלים מעיסת הבצק ממנה מכינים מאפים. כשבית המקדש היה קיים היו נותנים לכוהנים את תרומת החלה והם היו אוכלים אותה בטהרה.
היום כולנו טמאי מתים ולכן אף אחד לא יכול לאכול את התרומה של הפרשת החלה, ולכן נהוג לשרוף את תרומת החלה.
למעשה, מי שמכין בצק עם יותר מ1.200 ק"ג קמח מפריש חלה ללא ברכה, ומעל 1.600 ק"ג (ויש אומרים 2.250 ק"ג) מפריש חלה עם ברכה.
סדר הפרשת חלה
עם השנים נקשרו להפרשת החלה סגולות רבות, ומלבד הברכה עצמה נהגו לאמר מספר יהי רצונים ופרקי תהלים
מִזְמוֹר לְתוֹדָה: הָרִיעוּ לַיהוָה, כָּל-הָאָרֶץ: עִבְדוּ אֶת-יְהוָה בְּשִׂמְחָה; בֹּאוּ לְפָנָיו, בִּרְנָנָה: דְּעוּ כִּי יְהוָה, הוּא אֱלֹהִים: הוּא-עָשָׂנוּ, ולא (וְלוֹ) אֲנַחְנוּ עַמּוֹ, וְצֹאן מַרְעִיתוֹ: בֹּאוּ שְׁעָרָיו, בְּתוֹדָה חֲצֵרֹתָיו בִּתְהִלָּה; הוֹדוּ-לוֹ, בָּרְכוּ שְׁמוֹ: כִּי-טוֹב יְהוָה, לְעוֹלָם חַסְדּוֹ; וְעַד-דֹּר וָדֹר, אֱמוּנָתוֹ:
מברכים את ברכת הפרשת חלה
ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להפריש חלה תרומה (לאשכנזים: חלה מן העיסה)
לוקחים חתיכה קטנה מן העיסה, מרימים אותה ואומרים:"הֲרֵי זוֹ חַלָּה"
צפו: סרטון הפרשת חלה
ברכה להפרשת חלה
את הברכה יש לברך רק לאחר עירוב הקמח והמים, ועדיף בסוף לישת הבצק
לאחר שמברכים לוקחים (מפרישים) חתיכה כלשהי מהבצק ואומרים: "הרי זו חלה".
את החתיכה שהופרשה יש לשרוף או לעטוף בשתי עטיפות ולהשליך לפח.
ברכת הפרשת חלה נוסח עדות המזרח
ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להפריש חלה תרומה
ברכת הפרשת חלה נוסח אשכנז
ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להפריש חלה מן העיסה
ברכת הפרשת חלה נוסח תימן
ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להפריש חלה

חלת מפתח צילום: חנה פנט
מתכונים להפרשת חלה
המתכון הכי טוב לחלות, באדיבות "חלות הרבנית״ (מיכל הריס)
מצרכים
- 1 ק"ג קמח
- 1.5 כוסות מים חמימים (קרוב לודאי שיהיה צורך להוסיף עוד מים)
- 2 ביצים
- 2/3 כוס שמן (3/4 חבילת מחמאה)
- 2/3 כוס סוכר
- 1 כף מלח
- 2 כפות שמרים יבשים
- אפשר להוסיף משפר אפיה לפי ההוראות שעל הקופסה.
הוראות הכנה
- שמים בקערה או במיקסר את השמרים, קצת סוכר וקצת מים חמימים מערבבים בכף וממתינים כמה דקות עד שהתערובת תוססת מעט.
- מוסיפים את יתר החומרים ולשים עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק.
- (אם מעבדים במיקסר, ממשיכים לישה ותוספת של מעט מאוד מים בכל פעם. עד שהבצק רך וכמעט לא נצמד כולו לוו הלישה)
- לאחר מכן מתפיחים את הבצק במשך שעה (הכפלת נפח)
- קולעים את החלות (בצורה רופפת)
- מורחים את החלות בביצה טרופה. מפזרים שומשום, מלח בישול/ פרג/ קצח.
- ממתינים להתפחה שניה במשך חצי שעה.
- אופים את החלות במשך 15-20 דקות בחום של 180 מעלות. עד לצבע זהוב חום. מקררים על רשת.
שאלות בנושא הפרשת חלה בשאל את הרב
- בלבול בסדר הפרשת חלה (הרב יובל שרלו)
- זמן לקיים הפרשת חלה (הרב מאיר זנו)
- האם להסכים לסעודת אמנים ולטקס הפרשת חלה (הרב יובל שרלו)
- אי הפרשת חלה (הרב צבי יניר)
- ברכה הפרשת חלה (הרב מאיר צוקרמן)
- דיני הפרשת חלה (הרב עוזיאל אליהו)
- הלכות הפרשת חלה (רבני מכון התורה והארץ)
- מתי מברכים על הפרשת חלה (צוות ישיבת הר עציון)
- אכילה לפני הפרשת חלה (רבני מכון התורה והארץ)
- שיעור הפרשת חלה (הרב מיכאל ברום)