תיקון וירטואלי

לקראת שבועות כיפה ואתר פשיטא מזמינים אתכם להשתתף בתיקון הוירטואלי הראשון בהיסטוריה

חדשות כיפה חדשות כיפה 28/05/09 00:00 ה בסיון התשסט

עולם האינטרנט והסוגיה התלמודית חולקים הרבה מן המשותף. כמו שבוני האתרים יצרו קישורים (לינקים) בין אתר אחד למשהו, כך עשו גם חכמי התלמוד כשחברו בין פסוקים למדרשים, בין סיפורים לדרשות וכדו. כך המשיכו לעשות גם הראשונים והאחרונים כשהם מרבים לצטט סוגיות תלמודיות ממקומות שונים, מדרשים, פסוקים ולמעשה טווים רשת חדשה בארון הספרים היהודי, בדיוק כמו (או אולי יש להבדיל מ)בעלי האתרים בהרחיבם את רשת האינטרנט.

אתר פשיטא מנסה להמשיך את הדינמיות היהודית הזו, ומאפשר לגולשים להוסיף ולקשר בין הסוגיות. לקראת חג מתן תורה אנו מזמינים אתכם להצטרף ללימוד הוירטואלי המשותף סביב סוגית בריאת האדם.

בחרנו לעסוק בסיפור במסכת סנהדרין דף לח: המתאר את התנגדות המלאכים לבריאת האדם.

אמר רב יהודה אמר רב

בשעה שבקש הקב"ה לבראות את האדם ברא כת אחת של מלאכי השרת

אמר להם רצונכם נעשה אדם בצלמנו

אמרו לפניו רבש"ע מה מעשיו

אמר להן כך וכך מעשיו

אמרו לפניו רבש"ע מה אנוש כי תזכרנו ובן אדם כי תפקדנו

הושיט אצבעו קטנה ביניהן ושרפם

וכן כת שניה כת שלישית

אמרו לפניו רבש"ע ראשונים שאמרו לפניך מה הועילו

כל העולם כולו שלך הוא

כל מה שאתה רוצה לעשות בעולמך עשה

כיון שהגיע לאנשי דור המבול ואנשי דור הפלגה שמעשיהן מקולקלין אמרו לפניו רבש"ע לא יפה אמרו ראשונים לפניך

אמר להן ועד זקנה אני הוא ועד שיבה אני אסבול וגו

הסיפור מציג מחזה המתרחש בפמליא של מעלה. הפסוק נעשה אדם בצלמנו נקרא כאן בלשון שאלה - האם נעשה אדם בצלמנו? בהמשך עוברים הפסוקים ללשון יחיד ויברא אלוהים את האדם בצלמו - נראה כי המעבר מלשון רבים ללשון יחיד הוא שמייצר את הדרמה המדרשית. המדרש מבין שהרבים שהופיעו בפסוק נעשה אדם בצלמנו נעלמו באופן מסתורי כשמגיעים לתיאור הבריאה.

תחילתו של הסיפור היא התרסה כנגד הדעות שנבהלו מהריבוי המופיע בפסוק. הדרשן מודיע - אכן אלוהים מתייעץ! לאורך הסיפור מסתבר שלא מדובר בהתייעצות של ממש - אלוהים מעוניין רק בתשובה אחת - נעשה אדם!

אם כך מדוע להתייעץ? אולי ההתייעצות משקפת את הדילמה שביצירת אדם, את החרדה האלוהית מיצירת היצור האנושי ההפכפך.

השיח עם המלאכים משקף את העובדה שיצירת האדם מנוגדת לכל היגיון שהוא. כשמגיע דור המבול ואלוהים מכרית את היקום - פונים אליו שוב המלאכים ואומרים: אמרנו לך!

ואלוהים עונה: עלי, האחריות היא עלי.


תנו לו צאנס

מדוע מתוארת כך בריאת האדם? מדוע האשראי הניתן לאדם מראש הוא נמוך כל כך?

אנו מכירים היטב את טבעו ההפכפך של האדם, את נטייתו אל החטא. ייחודו של הסיפור הוא בתחושה שהקב"ה אינו נרתע מטבעו זה של האדם. המלאכים נבהלים מהיצור שעומד להיברא, הם תוהים - אולי אלוהים פספס משהו. אך מסתבר שאלוהים לא פספס דבר.

בריאת האדם מתוארת כבריאת האנושיות על כל חולשותיה וחסרונותיה, אלוהים נכסף לברוא את האדם למרות חולשותיו (ושמא בגלל חולשותיו?).

הפסוק "נעשה אדם בצלמנו כדמותנו" מציג את הדרמה הקיומית של האדם - הקיום האנושי כולו פותח בפסוק מה אנוש כי תזכרנו ובן אדם כי תפקדנו, בריאת האדם היא יצירת החטא והכישלון, הספק והמרד, היצר והפיתוי. לצד שפלותו של האדם מוצגת לפניו התביעה לנווט בסבך יצריו ותשוקותיו ולמצוא את אלוהים.


הצענו קריאה מסוימת של המדרש התלמודי, לחצו כאן בכדי להמשיך את הדיון ולהוסיף הערות והארות.