איך להכשיר כלים לפסח?

אילו כלים אפשר להכשיר לפסח ואיך עושים את זה בבית? הרב מאיר נהוראי בקובץ הלכות מפורט שלא ישאיר לכם שאלות

הרב מאיר נהוראי 13/04/22 17:09 יב בניסן התשפב

איך להכשיר כלים לפסח?
מגעילים כלים, צילום: David Cohen/Flash90

הקדמה

ניתן להכשיר חלק גדול מכלי חמץ לפסח. הלכות הגעלת כלים מרובות, ואין באפשרותי להעלות את כולן על הכתב. במקום שקיים ספק כדאי להתייעץ. מומלץ להכשיר כלים בהכשרת כלים ציבורית, משום שלפעמים בתת מודע אנו עלולים להיכשל, ועוד "עין פקוחה" יכולה לתרום לאיכות ההכשרה. הגעלת כלים פרושה: הוצאת הבליעה (חמץ) הבלועה בדופני הכלי. להלן נגדיר את אופני ההכשרה הבאים:

הגעלה: הפלטת הטעם על ידי הכנסת הכלי במים רותחים.

שריה במים במשך שלושה ימים: יש להקפיד להחליף את המים כל 24 שעות.

ליבון חמור: הבערת הכלי באש, עד שכל טעם החמץ שנבלע בו נשרף, והסימן לכך שהכלי נתלבן, שאם יגעו בכלי המתלבן בברזל – יצאו ממנו ניצוצות של אש, סימן נוסף, שקליפתו החיצונית מתקלפת, או שצבעו הופך לאדום לוהט.

ליבון קל: הוא חימום הכלי באש עד שאם יניחו קש או חוט על צידו השני, יחרך מרוב החום.

לפני ההכשרה, צריך להקפיד על הכללים הבאים:

  1.  יש לנקות היטב את הכלים מכל לכלוך וחלודה לפני ההגעלה.
  2.  רצוי מאוד שכלים המובאים להגעלה לא ישתמשו בהם 24 שעות טרם ההכשרה.
  3.  יש כלים שניתן להכשירם באמצעות שריה במים במשך שלושה ימים, יש להקפיד להחליף את המים כל 24 שעות. אין צורך להפסיק את השימוש בכלי טרם השריה.

כלים שלא ניתן להכשירם

  1. כלי חרס או פורצלן לא ניתן להכשירם.
  2. לפי המסורת האשכנזית אין להכשיר אפילו ע"י הגעלה את הכלים הבאים: כלי לישה של עוגות, נפה, מגרדת.

כיצד לנהוג בכלים אלה? יש לנקות כלים אלו מכל חמץ, שדבוק בהם ולהצניע אותם בארון מיוחד. טוב לרשום על דלת הארון - חמץ. וכן יש לנהוג ביחס לכל כלי החמץ שאין אנו מכשירים.


כלי פלסטיק

יש הנמנעים מלהכשירם אולם רוב הפוסקים התירו. ולכן מי שיש לו כלי פלסטיק וזקוק להם בפסח יכשיר את הכלים כל כלי לפי המפורט לקמן.


כלי אפיה וטיגון

תבניות אפיה - טעונות ליבון חמור היינו כשיעור "שיהיו ניצוצות ניתזים מהן". תבניות אלו קשה מאוד להכשירן ולכן יש לקנות לפסח תבניות חדשות.

סירי אפיה, סיר פלא - אין להכשירם לפסח.

מחבתות לטיגון

  1. מחבת טפלון – בדרך כלל הטיגון במהלך השנה הוא עם מעט שמן לא מכשירים לפסח מכיוון שהן זקוקות לליבון חמור וזה עלול לקלקל אותן.
  2. מחבת שמטגנים בה בשמן - מנהג אשכנזים - יש ללבן 'ליבון קל'. מנהג עדות המזרח– הגעלה בכלי ראשון.

סירי בישול ומכסיהם - טעונים הגעלה במים רותחים, במידה ויש לסיר ידיות המחוברות בהברגה יש להסירם לפני ההגעלה ולהכשירם יחד עם הכלי.

סירי חמין - סיר המיוחד לחמין בשבת וברוב המקרים האוכל נשרף בכלי, מכשירו בליבון קל. אם לא ניתן ללבן עדיף להשתמש בסירים מיוחדים לפסח.

סירי לחץ - מי שמעוניין להכשיר יפרק את חלקיו השונים של סיר הלחץ, וינקה אותם היטב ויגעילם. בסירי לחץ הישנים שיש בהם גומי יש צורך להחליף את הגומי. מפאת הקושי והמורכבות רצוי להימנע מהכשרת סירי לחץ לפסח.

סיר אמייל – (enamel) נוצר מהתכת אבקת זכוכית על שכבת מצע (כגון מתכת, זכוכית, קרמיקה, או אבן) על ידי אפייה. בגלל מרכיב הזכוכית ראוי להגעילו שלוש פעמים במים.

מצקת - הואיל ותפקידה להוציא מכלי ראשון לתוך הצלחת צריכה הגעלה.

סכו"ם - כפות ומזלגות - הגעלה בכלי ראשון.

    סכינים - סכין שלפעמים חותכים באמצעותו מאכלים שצולים על האש צריך ליבון קל.  

    סכין המיועדת לאכילה או לחיתוך ירקות - הגעלה.

 

צלחות וכוסות מזכוכית

הקדמה

ביחס לכלי זכוכית יש מחלוקת קוטבית. לדעת רבנו תם וראשוני ספרד הזכוכית חלקה ואינה בולעת אפילו אם היו בה מאכלים רותחים וכך פוסק השולחן ערוך. לדעת המרדכי ותרומת הדשן דין זכוכית ככלי חרס שלא מועיל הכשר וטעמם כלי זכוכית נעשה מחול בדיוק כפי שמייצרים כלי חרס. ולכן אין כל אפשרות להכשירם וכך פסק הרמ"א.

הלכה למעשה

כלי זכוכית המיועדים למאכלים או משקים חמים:

מנהג עדות המזרח: שטיפה במים וסבון. מנהג אשכנז: לא נהגו להכשיר.

כלי זכוכית המיועדים למאכלים ושתיה קרה ולפעמים משתמשים בהם בחם:

מנהג עדות המזרח - שטיפה במים וסבון. מנהג אשכנז- הגעלה  [ עלולה הכוס להישבר] או שריה שלושה ימים במים וכל 24 שעות להחליף את המים.

כיום הכוסות זולים ומצויים מומלץ לקנות סט לפסח.

כלי דורלקס או פיירקס – כלי בישול או כלים שרגילים להניח על האש יכול להגעילם שלוש פעמים במים רותחים.

כלי קורל  - כלי שמורכב מזכוכית וגם אמייל (חול, חרס). הואיל ויש בו תערובת של חרס נהגו שלא להכשירו. במקום צורך ניתן להכשירו ככלי דורלקס בהגעלה שלש פעמים.

צנצנות זכוכית שמשמשים לכבישה או החמצת חמוצים וזיתים  שריה שלושה ימים במים.

 

הכשרת המטבח

שולחן האוכל 

אם השולחן מכוסה תמיד במפה או שעוונית אין צורך בהכשר. ינגב את השולחן ויכסה במפה נקייה . אולם, אם אוכלים על השולחן ללא מפה מיוחדת יש לערות  מים רותחים על גבי השולחן והמנהג לפרוס מפה. בשולחנות עץ או בשולחנות אחרים שלא ניתן לבצע עירוי, יש להסתפק בהנחת מפה קבועה על גבי השולחן במיוחד שלא מניחים סירים חמים ישירות על השולחן (לא לשכוח לנקות את השולחנות שבגינות).


מגשי הגשה   

אין צורך בהכשרה לנקות ועדיף גם להניח ציפוי.


שיש

שיש 'קיסר' עמיד בפני חום ואינו מושפע מטמפרטורות נמוכות, אך יחד עם זאת משטח אבן קיסר עשוי להיפגע כאשר משנים את הטמפרטורה באופן קיצוני. לפיכך, נמנעים מלהניח סירים או מחבתות חמות ישירות על המשטח. לכן אין צורך לכסות ויש להסתפק רק בעירוי מים חמים.

שיש גרניט שחצוב מאבן או שיש חברון - מניחים עליו סירים חמים מכשירים בעירוי וכן נכון  לצפות בנייר כסף או שעוונית. 

משטח נירוסטה – עירוי של מים חמים על המשטח עצמו או ציפוי המשטח.


כיורים

כיור עשוי מחרס – לא ניתן להכשירו לכן מנקים ומניחים חוצץ בין הכלים לכיור  כגון: להניח ארגז פלסטיק בתוך הכיור, כדי למנוע מגע בין הכיור לכלי הפסח

כיור עשוי גרניט  – עירוי מים חמים על הכיור ודפנותיו אין צורך בחוצץ

כיור לנטילת ידיים – אין צורך בהכשר. 

כלי לנטילת ידיים (נטלה) – אין צורך בהכשר.

מייבש כלים – אין צורך להכשיר רק ניקוי.

ארונות מטבח, מקרר, מקפיא –מנקים את המדפים היטב. יש המקפידים (חומרה) לצפות את המדפים בנייר.
 

כיריים של גז

  1. החצובות (הברזלים שעליהם אנו מניחים את הכלי) והמבערים יש להשרות בחומר חריף. לאחר מכן יש ללבן את החצובות ליבון קל. מי שחושש לקלקול החצובה מחמת הליבון יכול לכתחילה לעטוף את החצובה בנייר כסף.
  2. מלבנים את המבער ע"י הדלקה עצמית (כחצי שעה). המשטחים שמתחת לחצובה אינם זקוקים להכשרה מיוחדת ודי לנקותם. אם במהלך הפסח נופל מאכל על המשטח אין לאוכלו)

כירים קרמיות (הלוגן)

בעוד שבכיריים רגילות הדלקה העצמית של האש מכשירה הרי שבכירים קרמיות אין זה מועיל. כיריים קרמיות אינן מתכתיות, אלא ספק 'כלי אבן', 'כלי אדמה' או זכוכית, וחומרים אלו אינם מתלבנים. הכיריים מורכבים מגופי חימום חשמליים בעלי הספק גבוה היצוקים ממש בתוך ה'שיש' דמוי זכוכית. לכן יש לנקות היטב לפני פסח, לעשות הפעלה עצמית (ליבון) ולאחר מכן לערות מים רותחים מכד חשמלי מיד לאחר רתיחתו על המשטחים שמסביב גופי החימום. הערה: אם ידוע שהנחת נייר אלומיניום אינו גורמת לשריטות ומקלקל, בוודאי שרצוי   להניח תחת הסיר פיסת אלומיניום  או חוצץ אחר כך שתהיה  חציצה  בין הכיריים לסיר.
 

פלטה של שבת

ניקוי יסודי של הפלטה. ואח"כ הפעלה למשך שעה. רצוי להניח נייר כסף על הפלטה.


מיקסר

ראוי שלא להשתמש בו בפסח משום שאבק הקמח חודר לחריצים שבראש המיקסר וקשה לנקותו.


בלנדר

  1. פירוק החלקים וניקיונם, הסכינים טעונים הגעלה במים רותחים.
  2. מיכל הבלנדר עצמו קשה להכשירו בגלל החריצים המרובים הקיימים בו ולכן יש להחליפו.


תנור אפיה

  1. ניקוי יסודי ביותר ע"י חומרים חריפים.
  2. המתנה של 24 שעות.
  3. הפעלת התנור בחום מקסימלי למשך שעה.

המלצה למכשירי התנורים: רצוי מאוד שמי שמכשיר את התנור יכסה בעת האפייה את התבנית בנייר כסף.

מי שאינו מכשיר את התנור ויש לו טוסטר אובן מיוחד לפסח שבאמצעותו הוא אופה או מבשל יכול להסתפק בניקיון כללי של התנור מחמץ, אין צורך לטרוח בניקוי יסודי.

תנור אפיה - self cleaning - מי שיש ברשותו תנור עם אפשרות לניקוי עצמי המגיע לחום של 450-500 מעלות, יכול להכשיר לכתחילה תנור זה במצב של self cleaning. בתנורים אלו יש מצב של ליבון חמור וניתן לראות זאת בעיניים את אדמימותו של התנור בעת ההפעלה ואת השאריות שהוא מוריד לאחר ההפעלה.

רשתות התנור המיועדת להנחת תבניות  - לא ניתן להשאיר את הרשתות שבתנור במצב הפעלה של self cleaning  אפשר לנקות את התנור ולפני שמפעילים את המערכת של  self cleaning  לעשות הכשרה על החום הגבוה של התנור למשך חצי שעה עם הרשתות. לאחר מכן להוציא את הרשתות ולהפעיל את התנור בהכשרה עצמית של self cleaning. בכל מקרה ראוי להניח על הרשת נייר אלומניום.

חשוב לציין מי שמכשיר תנור בחום של 450 מעלות שזה ליבון חמור לא צריך להמתין 24 שעות ואפילו לא לנקות בצורה יסודית את התנור שכן ממילא הכל נשרף ומתכלה.

אין להכשיר תבניות ויש להשתמש בתבניות חדשות או חד פעמיות.
 

הכשרת מנגל

סביר להניח שבאחת ההזדמנויות היה גם חימום בשר עם תיבול חמץ או שחיממו פיתות ולכן, יש ללבן ליבון חמור (כלב גז) את הרשת או החצובה שמניחים עליו את האוכל אולם לא תמיד ניתן לנקותה היטב. הואיל והניקיון קשה והבשר מונח ישירות על הרשת רצוי לקנות רשת מיוחדת לפסח, במקרים רבים אפשר לקנות רשת נוספת ולשמור אותה לכל השנים.

 

מיקרוגל

מיקרוגל שיש בו השחמה דינו כתנור אפיה כמפורט לעיל.

מיקרוגל ללא השחמה

נחלקו הפוסקים אם ניתן להכשירו, ולכן עדיף מיוחד לפסח. אבל מי שמכשיר ינהג כדלקמן:

  1. המתנה של 24 שעות. או אם שכחו להמתין אפשר גם בתוך 24 שעות על ידי הרתחת  מים עם סבון כמפורט בסעיף 3.
  2. ניקיון של כל הדפנות כולל דלת הכניסה העשויים זכוכית, ניקיון יסודי של הצירים.
  3. הרתחת מים בכלי כשר למשך כ- 10  דק', לכן יש לדאוג לכלי בגודל הראוי כך שהמים יתאדו. לנגב את האדים.
  4. יש להגעיל את מגש הזכוכית של המיקרוגל או להניח חוצץ על מגש הזכוכית

בכל מקרה כגיבוי נכון לחמם את האוכל בכלי סגור.

 

מדיח כלים

מדיח כלים שצדדיו הפנימיים מפורצלן, אין להכשירו לפסח.

מדיחי כלים, שדפנותיהם עשויות מאלומיניום ניתן להכשירם באופן הבא:

  1. ניקיון יסודי של המכונה ודפנותיה מכל לכלוך של חמץ. יש להקפיד לנקות את המסננת היטב בגלל שאריות של חמץ המצויים בתוכה.
  2. אין להשתמש במדיח 24 שעות טרם ההכשרה.
  3. הפעלת המדיח בדרגת חום מקסימלית עם מים וסבון.
  4. במדיחי הכלים החדישים והמודרניים, אין צורך לקנות רשתות מיוחדות לפסח ויש לנהוג כדלקמן: א)רשתות משומשות והציפוי מתקלף צריכות הגעלה. ב) רשתות שהן במצב טוב, והן שלימות ללא פגם, ניתן להסתפק בהכשרתן על ידי הפעלת המדיח בדרגת חום הגבוהה ביותר.
  5. ניתן להשתמש בטבליות המדיח הרגילות ללא הכשר מיוחד לפסח.

 

הכשר מכונת קפה

לכאורה פולי קפה אין בהם חמץ. ובכל זאת למען הספק יש להמתין 24 שעות ללא שימוש , לאחר מכן, לבצע הכשרה עצמית של המכונה. דהיינו, להפעיל את המכונה ולהוציא כוס אחת של מים חמים.  במכונות שרק באמצעות קפסולה ניתן להוציא מים, אפשר להכניס  קפסולה כשרה לפסח, ועל ידי כך יצאו המים ותהיה הכשרה עצמית. מיכל החלב רק לנקות.

 

מיחם מים של שבת

מיחם משמש למים ואין בו חמץ ולכן מעיקר הדין אין צורך להכשירו אלא מספיק לנקותו. כמו כן, המיחם מחובר לחשמל ויש לחשוש לסכנה. ולכן: אם לא בא המיחם במגע עם חמץ כגון שעומד בפינה מסודרת ורחוק מאוכל אין צורך להכשירו.

מיחם שקיים חשש, שבא במגע עם חמץ ראוי להכשירו. יש למלא את המים עד המקום המותר ולעשות חימום עצמי לאחר שניקינו את הכלי מאבנית. כמו כן, יש לפתוח את ברז המים של הדוד כדי שהמים יכשירו אף את דרך יציאת המים. מי שמכשיר ילבש כפפות וברגע שהמים עומדים לגלוש יש לנתק מהחשמל.

אם נוהגים להניח חלה על מכסה של המיחם יש לעשות ליבון קל על המכסה עצמו. הואיל וליבון קל יכול לפגוע במכסה ראוי לקנות מיחם מיוחד לפסח.
 

קומקום חשמלי

למלא במים עד למקסימום ולהרתיח.

גביע כסף לקידוש

הגעלה למרות שבדרך כלל שימושו בצונן. שמא, נפלו פירורי לחם ונותר משקה חריף בגביע כך שהיתה כבישה ונבלע טעם בגביע.

בקבוקי תינוקות

בקבוקים שלמים ללא חריצים ניתן להגעילם, פיטמה רצוי להחליף.

מוצצים

רחיצה במים וסבון.

שיניים תותבות

יש לנקותן היטב ואין צורך בהגעלה. (רצוי להמתין 24 שעות בין אכילת חמץ לאכילת כשר לפסח.

תזכורת כללית

כל ההכשרות של תנורים רגילים, מדיחי כלים, סירים בהגעלה, מיחם מים יש להמתין 24 שעות לפני ההכשרה. במיחמים זה מסובך יותר ולכן יש לפגום את המים בסבון).

מפות שולחן

כיבוס המפה במים רותחים. כאשר הכיבוס אינו במים רותחים, יש להניח ניילון נוסף על המפה.

 

  

 

כתבות נוספות

המשך באמצעות
שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון
יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר