סגור

כללי הכשרת כלים לפסח

"איך אני מכשירה את המיקרוגל?", "איך אני בודק חמץ באותו?" המדריך השלם לקראת הפסח.

הרב שי פירון
י בניסן התשסג
,
12 באפריל, 2003 0:00



הכשרת הכלים לפסח

  1. לפני פסח יש לנקות את כל הכלים מכל שאריות החמץ. נקיון זה כולל גם את הכלים בהם לא משתמשים בפסח.
  2. יש להקפיד ולנקות גם צעצועי ילדים בהם יש חשש לחמץ. צעצועים שקשה לנקותם יש להכניס לארון נעול למשך כל ימי החג.
  3. הכלל המרכזי בהכשרת כלים לפסח הוא: "כבולעו כן פולטו". כלומר: אופן ההכשרה יהיה דומה לאופן בו נבלע החמץ בכלי.
    דוגמא: כלי שמבשלים בו אורז, בשר וכו' - כיון שעיקר פעולת הבישול מתבצעת ע"יּ הרתחה, ובעזרת נוזלים, הרי שהכשרת הכלי תעשה על ידי הגעלה.
    לפיכך: חמץ שנתבשל בכלי ללא נוזלים יוכשר על ידי ליבון. דוגמא: רשת של מנגל וכו'.
  4. כיצד יש לנהוג בכלי בו מבשלים גם בעזרת נוזלים וגם בצליה (דוגמא: מחבת)
    למנהג הספרדים: הולכים אחרי רוב שימושו. אם בדרך כלל משתמשים בו לצורך בישול עם נוזלים, די בהגעלה.
    למנהג האשכנזים: גם אם השתמשו בכלי פעם אחת לצורך צליה - יש להכשירו על ידי ליבון.
  5. מהי הגעלה: טבילת כל הכלי במים רותחים בעת רתיחתם.
    מהו ליבון: ליבון קל - מניח על הכלי נייר ומחמם את הכלי באש עד שהנייר שעליו ישרף. ליבון קשה - חימום הכלי באש, עד שיצאו ניצוצות מהכלי.
  6. כלים שיש עליהם חלודה והכשרתם על ידי הגעלה - אי אפשר להגעיל. יש ללבן את הכלי במקום החלודה ורק אחר כך להגעילו.
  7. אין להשתמש בכלי עשרים וארבע שעות לפני הכשרתו.
  8. כלים שלהם ידיות מפלסטיק וכו' - יש לנקות היטב בעזרת מחט או קיסם מסביב לידיות הכלי.


הכשרת הבית לפסח


ארונות מטבח -נקיון יסודי עד כמה שאפשר. ואם לא משתמשים, אפשר גם לסגור ולסמוך על המכירה.
שיש - יש לנקות את השיש היטב בכל הפינות והסדקים. יש לערות מים רותחים מכלי ראשון בעודם מבעבעים. )יש להיזהר מלעשות כן בקומקום חשמלי בשעה שעדין מחובר לחשמל. "ולמזהיר ולנזהר שלומים תן כמי...")
לאחר ההכשרה, ראוי לכסות את השיש לכל ימי החג. אבל לא חייבים. אפשר להספק בניקוי קל ובכיסוי ע"י נייר אלומיניום. לא צריך להשתגע!!!
כיור - נקיון יסודי בעיקר במקום החיבור לשיש. עירוי מים רותחים כמו בשיש. יש נוהגים להניח דף מעץ או פלסטיק. לא חייבים. אפשר לסמוך על ההכשרה, כמו בשיש.
מעמד ליבוש צלחות וסכו"ם - מים וסבון.


כלים חשמליים:
מקרר ומקפיא - יש לנקות באופן יסודי. יש הנוהגים לכסות בנייר.
כיריים - יש לנקות היטב בחומרים חריפים כגון סנו תנורים וכו'. אחר הניקיון, יש ללבן בליבון קל את מסגרות המתכת (חצובות) עליהן עומדים הסירים מכל צדדיהן. ויש שנהגו לכסותן ברדיד אלומיניום. על המשטח יש לערות מים רותחים. יש נוהגים לכסות את מקום מעמד הסירים והמשטח ברדיד אלומיניום לכל ימי החג.
תנור אפיה - אין להשתמש בתנור 24 שעות לפני ההכשרה. יש לנקות את פנים התנור היטב בחומרים חריפים המיועדים לכך. אחר כך יש להסיק את התנור למשך כשעה, בדרגת החום המירבית. למנהג האשכנזים: יש המסתייגים מהכשרת תנור לפסח. אין כל אפשרות להכשיר תבניות אפיה.
מיקרוגל - לאחר נקיון יסודי מרתיחים במיקרוגל מים המעורבים בסבון בכלי כשר לפסח עד לדרגת החום המירבית. את המגש יש לנקות היטב ולהגעיל.
טורבו גל - יש להכשיר כתנור וכמיקרוגל כאחד.
מיקסר ובלנדר - יש לפתוח את בית המנוע ולנקותו היטב. כמו כן יש לנקות היטב את כל החלקים האחרים. לאחר מכן יש להגעיל במים רותחים את החלקים הבאים במגע עם אוכל.
יש הנוהגים להימנע מלהשתמש במיקסר שנשתמשו בו בחמץ.
פלטת שבת - לאחר נקיון יסודי יש לחמם למשך שעה. רצוי לכסותה בנייר אלומיניום.
קומקום חשמלי ומיחם מים לשבת - לאחר נקיון יסודי, יש למלא במים עד הסוף ולהרתיח. את מכסה המיחם יש להגעיל.
מדיח כלים - יש לנקות היטב מכל שאריות החמץ. אין להשתמש בו 24 שעות לפני ההכשרה. אח"כ, יש להפעילו בדרגת החום המירבית. את הרשתות יש להכשיר ע"יּ הגעלה או עירוי מים רותחים.


כלי אוכל:
סירים - סירי אלומיניום, נירוסטה וכו' מכשירם בהגעלה. את הידיות החיצוניות של הסיר, יש לנקות היטב.


מחבתות - למנהג ספרדים - די בהגעלה.


למנהג אשכנזים - יש ללבן. לפיכך אי אפשר להכשיר מחבת טפלון.
סכו"ם, מצקות - כנ"ל.


כלי פלסטיק - יש הנוהגים שלא להכשיר. הנזקק לכלים אלה יגעילם. (ויש מוסיפים שיעשה כן שלש פעמים)


כלי זכוכית רגילה - מנהג הספרדים - די בשטיפה והדחה.


מנהג אשכנזים - אם שמושם בצונן, יש להשרות ג' ימים.


אם שמושם בחמץ חם, נהגו שלא להכשיר


כלי זכוכית דורלקס, פיירקס, קורל, ארקופל, הרמוניה -
מנהג ספרדים - הגעלה ברותחים.


מנהג אשכנזים - הגעלה ג' פעמים.


ואין להכשיר אם אופים בהם מאכלי חמץ.
כלי חרס, פורצלן, חרסינה וכו' - אין אפשרות להכשירם.


טרמוס - הגעלה.


בקבוק לתינוקות - אם משתמשים בו בחמץ, ראוי להחליפו לפסח.


מפת שולחן - די בכיבוס.



רהיטים:
שולחן אוכל עם פורמיקה - עירוי מים רותחים.


שולחן אוכל ללא פורמיקה - ניקוי יסודי ומפה לכל משך ימי החג.


כיסאות - די בניקיון יסודי.


שאר הרהיטים בבית - אם באים במגע עם חמץ במשך ימות השנה(כגון: ספת הסלון וכו') יש לנקות ולהבריש היטב.


רכב- יש להוציא את השטיחים ולנקות. אין צורך לפרק את האוטו....



17.04.2019

1. תודה רבה יישר כח מאמר מועיל ביותר - תבורכו וחג פסח כשר ושמח !!! (הודיה)

דווח על תגובה לא ראויה
כתבו תגובה
העברת
מתנות
לאביונים
המשך באמצעות
שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון
יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר

גדעון סער באולפן כיפה צילום: כיפה

סער מבטיח כי גם אם ביידן יתנגד לבנייה בירושלים: "אנחנו צריכים לעמוד על הזכויות שלנו"

קרא עוד