"תעלומה ירושלמית": טבעת בת 2300 שנה נמצאה בירושלים

טבעת זהב בת כ-2300 שנה נחשפה בעיר דוד, הטבעת התגלתה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות. ההערכה כי היא היתה שייכת לילד או לילדה, שחיו בירושלים בתקופה ההלניסטית. "ממצא מרגש, שלא מוצאים בכל יום"

חדשות כיפה חדשות כיפה 27/05/24 10:38 יט באייר התשפד

"תעלומה ירושלמית": טבעת בת 2300 שנה נמצאה בירושלים
טבעת הזהב, צילום: אמיל אלגם רשות העתיקות

ירושלים של זהב: טבעת זהב בת כ-2300 שנה נחשפה בעיר דוד, הטבעת התגלתה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות ואונ' תל אביב. בשל קוטרה הקטן של הטבעת, החוקרים מעריכים כי היא היתה שייכת לילד או לילדה, שחיו בירושלים בתקופה ההלניסטית. "ממצא מרגש, שלא מוצאים בכל יום"

הטבעת עשויה מזהב ומשובצת אבן חן אדומה, ככל הנראה גארנט

טבעת זהב משובצת אבן חן מהתקופה ההלניסטית הקדומה נתגלתה לאחרונה בחפירות שמנהלות רשות העתיקות ואוניברסיטת תל אביב בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים, במימון עמותת אלע"ד.

.חפירת חניון גבעתי בעיר דוד, בה נמצאה הטבעת.

.חפירת חניון גבעתי בעיר דוד, בה נמצאה הטבעת. צילום: מאור גנות, עיר דוד

הממצא יוצג לציבור בשבוע הבא, בכנס "תעלומות ירושלמיות", שיזמה רשות העתיקות ופתוח לציבור, לרגל יום ירושלים. הטבעת עשויה מזהב ומשובצת אבן חן אדומה, ככל הנראה גארנט. בשל היות הזהב מתכת אצילה, נשתמרה הטבעת במצב מצוין, ובמהלך 2,300 השנים שחלפו מאז היתה בשימוש - לא הצטברו עליה שיירי חלודה או פגעי זמן אחרים.

טבעת הזהב בת ה-2,300 שנה

טבעת הזהב בת ה-2,300 שנה צילום: אסף פרי, עיר דוד

תחיה קנגטה מוצאת הטבעת: "מיד צעקתי: 'מצאתי טבעת, מצאתי טבעת!' "

הטבעת המיוחדת התגלתה לאחרונה על ידי תחיה גנגטה, אחת החופרות בעיר דוד, בזמן שסיננה עפר ארכיאולוגי שיצא מתוך החפירה. "סיננתי את העפר במסננת ופתאום ראיתי משהו נוצץ", היא מספרת. "מיד צעקתי: 'מצאתי טבעת, מצאתי טבעת!' בתוך כמה שניות כולם התקהלו מסביבי וההתלהבות היתה גדולה. זה ממצא מרגש שלא מוצאים בכל יום. תמיד רציתי למצוא תכשיט מזהב, ואני שמחה שהחלום שלי התגשם -ממש שבוע לפני שיצאתי לחופשת לידה".

 טבעת הזהב

טבעת הזהב צילום: אמיל אלגם רשות העתיקות

לדברי ד"ר יפתח שלו וריקי זלוט הר-טוב, ממנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "הטבעת קטנה מאוד, והיא מתאימה לזרת של אישה או לאצבע של ילדה או ילד. לפי ד"ר מריון זינדל, הטבעת נוצרה בטכניקת ריקוע של עלי זהב דקים וחתוכים מראש, על גבי בסיס טבעת מתכתית. צורתה אופיינית לאופנה שרווחה בתקופה הפרסית וההלניסטית הקדומה, מסוף המאה ה-4 תחילת המאה ה-3 לפנה"ס והלאה. אז, אנשים החלו להעדיף שיבוצי זהב על פני זהב מעוטר".

ארכיאולוגית רשות העתיקות ריקי זלוט-הר טוב עם הטבעת

ארכיאולוגית רשות העתיקות ריקי זלוט-הר טוב עם הטבעת צילום: אמיל אלגם רשות העתיקות

פרופ' יובל גדות מאוניברסיטת תל אביב ואפרת בוצר, ממנהלי החפירה, מציינים כי "טבעת הזהב שהתגלתה לאחרונה, מצטרפת לעגיל זהב בדמות חיה בעלת קרניים, ולחרוז זהב מעוטר שהתגלו בשנים האחרונות בעיר דוד, אף הם מתוך שכבות הלניסטיות קדומות".

הממצאים בעיר דוד מייצרים תמונה חדשה אודות האופי והמעמד של העיר ירושלים

לדבריהם, "הממצאים מחפירות חניון גבעתי מתחילים לצייר תמונה חדשה אודות האופי והמעמד של תושבי ירושלים בתקופה ההלניסטית הקדומה. אם בעבר מצאנו מעט מאד מבנים וממצאים מתקופה זו, ומרבית החוקרים סברו עד עתה שירושלים באותה תקופה היתה עיר קטנה, מוגבלת בשטחה לראש הגבעה הדרומית-מזרחית ("עיר דוד"), ודלה יחסית באמצעיה, הרי שהממצאים החדשים מספרים לנו סיפור חדש: המבנים השונים מתחברים לכדי שכונת מגורים ומעידים על תנופת בניה פרטית וציבורית, ועל התרחבות העיר מערבה.

הטבעת. בשל היות הזהב מתכת אצילה, הטבעת  נשתמרה במצב מצוין

הטבעת. בשל היות הזהב מתכת אצילה, הטבעת נשתמרה במצב מצוין צילום: אמיל אלגם רשות העתיקות

"תכשיטי הזהב וממצאים נוספים, מלמדים על מצבה הכלכלי הטוב של העיר"

"אופי המבנים, וכמובן - תכשיטי הזהב וממצאים נוספים, מלמדים על מצבה הכלכלי הטוב של העיר ומעמד האליטות בה. נראה גם שתושבי העיר היו פתוחים לעולם ההשפעות הסגנוניות ההלניסטיות והאופנה שרווחה באזורים רבים במזרח הים התיכון".

 הטבעת. בשל היות הזהב מתכת אצילה, הטבעת  נשתמרה במצב מצוין

הטבעת. בשל היות הזהב מתכת אצילה, הטבעת נשתמרה במצב מצוין צילום: אמיל אלגם רשות העתיקות

תכשיטי זהב מוכרים מאד מהעולם ההלניסטי - החל מעלייתו לשלטון של אלכסנדר מוקדון. כיבושיו של זה, תרמו להפצה ולהובלה של חומרים ותוצרים יקרי ערך. לעיתים קרובות, התכשיטים עוטרו בדמויות מהמיתולוגיה או בחיות בעלות משמעות סמלית.