יחסוך לכם נזק: כל מה שצריך לדעת על תחפושות השנה

ראש חודש אדר צוין בסוף השבוע האחרון ועימו המחשבה הקבועה: למה נתחפש השנה. משרד הכלכלה, כבכל שנה, הודיע על שורה של אזהרות על קניית תחפושות פיראטיות, או כאלה בהכנה עצמית

חדשות כיפה חדשות כיפה 11/02/24 12:38 ב באדר א'

יחסוך לכם נזק: כל מה שצריך לדעת על תחפושות השנה
פורים, ארכיון, צילום: Miriam Alster,FLASH 90

לקראת חג פורים הממשמש ובא, במשרד הכלכלה והתעשייה ביקשו לחדד את נושא בטיחות התחפושות לילדים ואביזריהן וכן את חובת עמידתם בדרישות התקן הרשמי. התקן חל על כל סוגי התחפושות והמסכות לילדים, פאות, קישוטי ראש ואביזרים נוספים לפורים.

פורים

פורים, ארכיון. צילום: Michael Giladi/Flash90

בשנים אחרונות גוברת תופעה של הכנה עצמית של התחפושות, ועל כן יש לשים לב לדגשים הבאים:

בהכנת תחפושות, יש להימנע משימוש בחומרים דליקים (נוצות, צמר גפן, בדים סינטטיים דקים, שערות ופלומות מחומרים דליקים) וכן להימנע משימוש בחומרים רעילים (דבקים, צבעי שמן ותרסיסי צבע המסונים כמכילים "רעל") ובנוסף, אין להשתמש ברכיבים קטנים שניתן להסירם, צעיפים, שרוכים ארוכים וסרטים אלסטיים, או כל תוספת לתחפושת אשר עלולה לגרום לחנק או לפגיעות אחרות בילד.

אין לקנות תחפושות שאינם נושאים סימון, אזהרות והוראות בשפה העברית כנדרש בתקן:

  • שם וכתובת היצרן המקומי או היבואן, בעברית.
  • תחפושות שאינן מיועדות לילדים מתחת לגיל 3 שנים – נדרשת אזהרה כתובה בעברית או ציור הסמל להגבלת הגיל מעל אריזת התחפושת.
  • הוראות טיפול בבד התחפושת באמצעות סמלים, כגון: אופן הניקוי או אופן הכביסה, הוראות גיהוץ או יבוש.
  • אזהרות יצרן נוספות מתורגמות לשפה העברית. לדוגמא, באקדח פיקות קיימות אזהרות כי אין לשאת פיקות נפץ מפוזרות בתוך כיס וכי אין לפוצץ במבנה סגור או ליד העיניים והאוזניים.
שר הכלכלה

שר הכלכלה צילום: Yonatan Sindel,Flash90

בהיעדר הסימונים המוזכרים על גבי התחפושות או האביזרים, קיים חשד סביר כי מוצרים אלה לא עומדים בדרישות התקן הרשמי החל עליהם והם עלולים להיות מסוכנים.

בקנייה של תחפושות מחו"ל באמצעות אתרי האינטרנט מומלץ לבדוק:

  • האם המוצר עומד בתקן הישראלי הרשמי או הבינלאומי? האם האתר מספק מידע על התאמת התחפושות לדרישות התקן האירופאי EN-71, שעליו מבוסס התקן הישראלי (יש לשים לב שתחפושות שנקנו בחו"ל דרך אתרי אינטרנט לא עוברות בדיקות מעבדה בשלב היבוא להתאמה לתקן הישראלי הרשמי 562).
  • האם למוצרים מצורפות הוראות שימוש ואזהרות מפורטות? יש לשים לב, האם מצוינת על המוצר מגבלת גיל או אזהרות אחרות. במידה וקיים חוסר וודאות לגבי התאמתו של המוצר, לא להסס לפנות לאתר בבקשה לפרטים נוספים.
  • האם יש לך כתובת לפנות אליה לאחר הרכישה? ככל שיש יותר מידע זמין על היצרן, היבואן, המשווק או מפעילי האתר כך הסיכוי "ליפול בפח" קטן.
  • האם המוצרים לא הוסרו מהמדפים במדינות אחרות (ריקול) בעקבות מידע על סיכונים או מקרי פגיעה בצרכנים? מומלץ לבדוק באתרי הריקול הגלובליים הבאים: Rapex, GlobalRecalls, CPSC וכן בפורטל הבטיחות למוצרי צריכה
  • האם קיימות ביקורות על המוצר ברשת? ניסיון צרכנים אחרים יכול בהחלט להעיד על בטיחות המוצר. קראו את הביקורות על המוצר, ואת דירוג המוכר ברשת לקבלת תמונה רחבה יותר.
ילדים חוגגים בצפון

ילדים חוגגים בצפון, ארכיון צילום: Michael Giladi/Flash90

לאחר הרכישה נדרש להקפיד על שימוש נכון במוצר, כלדקמן:

  • מסכות ותחפושות לילדים מתחת לגיל 3 שנים, צריכות להיות ניתנות להורדה מהירה מהראש ומגוף הילדים בעת מצב חירום.
  • ביצוע הוראות היצרן, לרבות הוראות כביסה נכונה, על מנת לא לפגוע בתכונות מעכבי הבערה בבד. שימוש תואם גיל בהתאם להוראות היצרן.
  • הרחקת אריזת התחפושת מהישג ידם של ילדים מחשש לחנק.

הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, איגור דוסקלוביץ: "מי שימצא כי אינו עומד בהוראות התקן הרשמי צפוי לסנקציות הן במישור המנהלי והן במישור הפלילי".