הרבה זמן חיכיתם לזה: מתכון לחופשת קיץ בריאה

מזג האוויר הקיצי והחופשה הגדולה הם זמן נהדר ליציאה לחופשה. כאשר אנו מתכננים את החופשה ומחליטים היכן ואיך נבלה, ננוח, ניסע, כדאי לתכנן גם את האכילה

בשיתוף מכבי שירותי בריאות 21/07/21 18:20 יב באב התשפא

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

כל המשפחה יחד. זמן חופשה. כל כך הרבה זמן חיכינו לימים האלה. אנחנו רוצים להשתחרר. רוצים כמה שיותר רגעים של הנאה - וחלק מרכזי ממנה תופסת האכילה. בדרך כלל תחושת השחרור גורמת לנו לחשוב אחרת, ולפעול לפי אמירות שמאפיינות זמני חופשה:

  • "תנו להם ליהנות!"
  • "זאת חופשה קצרה. מה יקרה אם נאכל פה ושם גלידה/ קצפת/ צ'יפס?"
  • "מה נאכל במשך כל הנסיעה הזאת? מלפפונים?"
  • "לא בא לי לעמוד ולבשל שעות בזמן החופשה. גם אני רוצה שיהיה לי קל מהיר ונוח."

התנהגות משוחררת כזאת עלולה גם להציף מחשבות פחות מהנות כמו: "מעניין כמה זמן ייקח לי עד שאוריד את כל התוספות שצברתי", "בטח ייקח זמן ויידרשו המון כוחות להחזיר את כולם למסגרת ולשגרת אכילה בריאה."

אז מה עושים?

כדאי לזכור שחופשה, מהנה ככל שתהיה, אינה משחררת אותנו מאחריות הורית. התפקיד שלנו כהורים הוא להוות מודל ראוי לאורך כל השנה. שמירה על גבולות נועדה ליצור מסגרת המגינה על ילדינו ועל עצמנו, ולכן גם במהלך חופשת הקיץ השִגרה חשובה לתחושת הביטחון. המסר שאנו רוצים לתת לילדינו הוא: בזמן חופשה אנו מרַווחים את הגבולות, מרשים לעצמנו יותר "שטחים אפורים", אך איננו פורצים את הגבולות לגמרי.

במילים אחרות, נכון שבחופשות, בשבתות ובחגים אנו אוכלים יותר מהכול. ועדיין, המטרה העיקרית שלנו גם בימים שאינם שגרה היא לכוֵון לאיזון במידת האפשר ובאופן המותאם לכל משפחה.

כאשר אנו מתכננים את החופשה ומחליטים היכן ואיך נבלה, ננוח, ניסע, כדאי לתכנן גם את האכילה.

מה כדאי להעדיף?

  • בכל ארוחה עיקרית יופיעו שלושה צבעים (חלבון + פחמימה + ירק). זהו שילוב

המעלה את הסיכוי לארוחות מאוזנות.

  • לחם או לחמניות על פני מאפים המכילים קמח ותוספת שומן כמו בורקס, פיתות זעתר/ בצל מטוגן וכדומה.
  • כדאי לשלב לחמים ולחמניות מקמח מלא/ קמח כוסמין - בעיקר כלחם קלוי או טוסט - כך היענות הילדים גדלה.
  • ממרח מזין בכריך: גבינה/ ממרח חומוס/ טחינה/ ביצה קשה/ סלט טונה, על פני ממרחים מתוקים.
  • תוספת ירקות חתוכים או להתפנק עם מיני-ירקות: עגבניות שרי/ מלפפונים/ גזר גמדי/ פלפלונים.
  • העדיפו ארטיק סורבה, גלידת יוגורט, פירות חתוכים, חטיף תמרים כקינוח.
  • העדיפו ועודדו שתיית מים.

במה רצוי להמעיט?

  • המעיטו ואף השתדלו להימנע משתייה ממותקת.
  • המעיטו בצריכת מטוגנים.
  • המעיטו בצריכת חטיפים ומתוקים תעשייתיים.

וכשאוכלים בחוץ - מה עדיף?

  • פרגית/ שווארמה + אורז/תפו"א + ירקות עדיפים מחטיפי עוף מטוגנים.
  • מנת פלאפל עם סלט ירקות עדיפה מצלחת צ'יפס.
  • טוסט בשילוב ירקות חתוכים עדיף ממאפים כמו בורקס או מלאווח.
  • פיצה בתוספת סלט ירקות עדיפה מצ'יפס או מתפו"א מוקרם בשמנת.

לסיכום

  • כדאי וכיף ליהנות מאכילה בכל עת - בזמן שגרה ובחופשות.
  • כשנתכנן ונאכל מאוזן גם בזמנים של יציאה משגרה נוכל לחזור אליה ביתר קלות ובלי "מחירים" גבוהים מדי.

צילום: תמר גת

*הכותבת היא בתיה שהרבני, תזונאית קלינית בראייה משפחתית, מנחת קבוצות הורים במכבי אקטיבי מחוז הצפון (מכון לטיפול בעודף משקל בילדים).

כתבות נוספות

המשך באמצעות
שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון
יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר