הפריה מלאכותית

חדשות כיפה אורלי ואבישי מלכיאל 20/02/14 10:29 כ באדר א'

שלום וברכה,

לאחרונה גילימו כי הבן שלנו חולה במחלה גנטתי. אנחנו מעוניינים בעוד ילדים ולכן חושבים על הפרייה מלאכותית. רציתי לשאול האם תוכלי לפרט כיצד תהליך זה עובד מבחינה רפואית וגם הלכתית- האם יש הסכמה הלכתית בנושא או שזה יהיה תלוי באיזה רב נשאל (תמיד חשבתי שאסור לעשות את השאיבת זרע)

תודה רבה



תשובה

לשואלת היקרה שלום

אם הבנתי נכון, הסיבה לצורך בהפריה חוץ גופית היא הנשאות של מחלה גנטית ורצון למנוע מראש היריון עם עובר הנושא את המחלה.

במצב כזה, היות והפוריות שלך ושל בעלך תקינה, עצם תהליך ההפריה החוץ גופית צפוי להיות 'קל' יחסית.

את מקבלת טיפול תרופתי שמטרתו הגברת הביוץ, מבוצע מעקב באמצעות בדיקות דם ואולטרה סאונד, כאשר הביציות בשלות מבצעים שאיבה של הביציות- פעולה המתבצעת בבית חולים בהרדמה באמצעות החדרת מחט דקה דרך קירות הנרתיק אל השחלות. בדרך כלל את הולכת הביתה לאחר זמן קצר. במקביל או קודם לכן בעלך נותן מנת זרע אשר תשמש להפריית הביציות.

לאחר קבלת הזרע והביציות הם מודגרים במעבדה לקבלת הפריה. את העוברים שנוצרו מגדלים במעבדה במשך מספר ימים. מכל אחד מהם תילקח דגימה לביצוע PGD או בתרגום חופשי לעברית: 'אבחון טרום השרשתי'. הבדיקה תספק מידע מי מהעוברים המופרים חולה, מי נשא ומי בריא. לאחר מכן יוחזר לגופך 'עובר בריא' - הדבר נעשה בהליך פשוט יחסית שאינו מצריך הרדמה, באמצעות החדרת צינורית לרחם דרך הנרתיק. מה שנותר הוא לקוות לקליטה מהירה וטובה של ההיריון.

באופן מעשי כדאי לך לפנות לייעוץ גנטי ובמידה והמוטציה הגנטית של המחלה ידועה ומתאימה ל PGD, לבצע את התהליך ביחידת הפריה חוץ גופית המבצעת 'אבחון טרום השרשתי'.

לגבי ההלכה: יש פתרונות הלכתיים לנושא של מתן זרע על ידי הבעל. בהקשר המדובר 'ביטולה זהו קיומה'.

בהצלחה רבה!

אורלי ואבישי מלכיאל

רפואה זוגית www.aom.co.il