הילדה צמחונית? הקציצות שיסדרו לך את שולחן השבת

השבת ידועה באכילת בשר מרובה, ומקשה על דתיים המנהלים אורח חיים צמחוני. חקרנו וגילינו שיש לא מעט מתכונים צמחוניים נהדרים, שינעימו לכם את השבת וישביעו גם את הנשמה היתרה

חדשות כיפה חדשות כיפה 11/01/23 15:09 יח בטבת התשפג

הילדה צמחונית? הקציצות שיסדרו לך את שולחן השבת
צילום: shutterstock

תופעת הצמחונות בעולם הדתי הולכת ותופחת, ונתמכה לא פעם גם על ידי רבנים. יותר ויותר דתיים מאמצים לעצמם אורח חיים צמחוני או טבעוני, ונפטרים מהבשר ולעיתים גם מהדגים. אמנם העולם התפתח ומציע לנו היום שלל פתרונות ותחליפים שנועדו למלא את מקומו של הבשר, אך עדיין נותר האיום הגדול של כל צמחוני חובש כיפה: השבת.

השבת, על כל שלוש ארוחותיה ומנותיה, גדושה בבשר. איך אפשר להעביר שבת שלמה בלי חמין, בלי פלפל ממולא, ובלי שניצל שרוף על הפלטה? מהיום, לא צריך. אספנו בשבילכם את המאכלים הצמחוניים שיעזרו לכם לפאר את השבת שלכם ולגרום לכם ממש להתכוון כשתגיעו לשורה "בשר ודגים וכל מטעמים" בזמירות השבת. המתכונים לפניכם:

חמין צמחוני

יש נטייה לחשוב שקסם החמין טמון בבשר, אבל האמת היא שהכל עומד על השעועית. החמין הצמחוני, שגם יקצר לכם את זמן הבישול וגם יחסוך הרבה רגשות אשם, ירגיש לכם בדיוק כמו חמין רגיל, רק קצת טעים יותר. 

צילום: shutterstock

 מצרכים:

בצל גדול

חצי ראש שום

תפוחי אדמה

ביצים קשות שבושלו מראש

חצי כוס שעועית שהושרתה לילה

חצי כוס גרגירי חומוס שהושרו לילה

חצי כוס חיטה שהורשתה לילה

תבלינים: מלח, פלפל, פפריקה, כמון

הוראות הכנה:

1. קוצצים את הבצל והשום ומטגנים בסיר עם 3 כפות שמן.

2. מוסיפים את תפוחי האדמה ונותנים להם טיגון קל.

3. מוסיפים את שלושת סוגי הקטניות ומערבבים.

4. מתבלים לפי הטעם. אפשר להוסיף כף של: סילאן/דבש/רסק עגבניות בשביל הטעם והצבע.

5. מוסיפים מים רותחים עד סנטימטר מעל תכולת הסיר ומביאים לרתיחה.

6. מוסיפים את הביצים לסיר.

6. מבשלים עד השבת, ומעבירים ישר לפלטה להשחמה כל הלילה.

שניצל טופו

חשוב לומר: זה לא שניצל. זה לא בטעם של שניצל ולא בנראות של שניצל. אבל זה טעים, קריספי, מצופה בפירורי לחם ומטוגן עם הרבה שמן, ויכול להשתלב בכיף בסנדוויץ חלה עם מטבוחה.

צילום: shutterstock

מצרכים:

חבילת טופו במרקם קשה

פירורי לחם

קערת קמח

למרינדה:

3 כפות צ'ילי מתוק

תבלינים: מלח, פלפל, גריל עוף, מעט כרכום

לגרסה צמחונית: ביצה

לגרסה טבעונית: קורנפלור

הוראות הכנה:

1. מייבשים את הטופו היטב ופורסים אותו לפרוסות דקות.

2. מכינים את המרינדה: לגרסה הצמחונית נערבב את הביצה עם הצ'ילי והתבלינים, ולגרסה הטבעונית נוסיף לקורנפלור מים עד לקבלת מרק סמיך, ונערבב עם הצ'ילי והתבלינים.

3. נטבול את הפרוסות אחת אחת במרינדה ונכניס להשרייה של חצי שעה לפחות. ככל שתשרו יותר זמן, כך הטופו יספוג יותר מהטעמים.

4. נחמם שמן על מחבת. נטבול את הטופו בקמח ואז במרינדה, ונצפה בפירורי לחם. נטגן משני הצדדים עד להזהבה (עד שאפשר להרים את הטופו עם מזלג מבלי שהוא מתפרק).

 

קציצות עדשים

גם לשבת וגם ליום יום, קציצות העדשים הן אחת המנות הטעימות והמשביעות. ההכנה שלהן לא מסובכת מדי, ואם ממש רוצים להשקיע אפשר לשדרג עם כל רוטב שיקפיץ את המנה.

צילום: shutterstock

מצרכים: 

כוס עדשים כתומות

תפוח אדמה חתוך לקוביות

בטטה חתוכה לקוביה

בצל גדול קצוץ

גזר מגורד

פטרוזיליה קצוצה

ביצה

פירורי לחם

תבלינים: מלח, פלפל, מעט כמון

הוראות הכנה:

1. מבשלים את העדשים בסיר עם מים למשך 20 דקות.

2. במקביל, מבשלים את תפוחי האדמה והבטטה עד להתרככות. כשהם רכים, מועכים אותם למעין פירה.

3. מטגנים את הבצל והגזר עד להזהבה.

4. מערבבים הכל ביחד בקערה גדולה. מוסיפים ביצה ותבלינים ומערבבים.

5. מוסיפים את פירורי הלחם בהדרגה, עד ליצירת מרקם מוצק שאפשר לעבוד איתו.

6. בעזרת הידיים יוצרים כדורים ומועכים מעט לקבלת קציצות שטוחות.

7. אפשר לטגן בתנור על חום של 200 מעלות למשך 25 דקות, או לטגן על מחבת.