תפסיקו לפחד

שרה בר אשר יוצאת למלחמה בעד הביצה. מסתבר שאפשר ולפעמים אפילו כדאי לאכול ביצים

חדשות כיפה שרה בר אשר 28/10/10 00:00 כ בחשון התשעא

תפסיקו לפחד

קבלו הודעה לציבור! מתברר שבכל השנים שבהן נמנעתם מאכילת ביצים, בגלל שמסתתר בהן "מלאך המוות" (להלן הכולסטרול), מסתבר שדווקא הוא: כלומר הכולסטרול המשיך לעלות ולטפס במרומי בדיקות הדם. יחד איתו עלתה גם השכיחות של מחלות הלב. עובדה זאת גרמה לבירור מחדש עם ה"נידון למוות" (להלן הביצה). ואפילו להוצאתו לחופשי.


כחלק מתהליך טיהור שמה של הביצה, אני מזמינה אתכם, קוראים יקרים, ללכת איתי על ביצים תוך לימוד על יתרונותיה של הביצה:


טגנו חביתת עין - בחלמון של הביצה יש כולסטרול אך יש בו גם לציטין. תפקידו של הלציטין למנוע את שקיעת הכולסטרול בדפנות כלי הדם. הבעיה היא, שכשמבשלים ביצה קשה, או כשמקשקשים אותה לעייפה. נשארים עם הכולסטרול, אך הלציטין כבר לא פעיל ולא עושה את תפקידו.


איך אתה אוהבים את הביצים שלכם? (צילום: -mrsraggle---cc-by-nd)


סלמונלה - חוששים ממנה? בחביתת עין שעברה טיגון בחום של 65 מעלות, אין סלמונלה. הסלמונלה נמצאת על הקליפה של הביצה. לכן אם הביצה סדוקה, אל תחסכו, פשוט תזרקו.


ביצים לא מבושלות - מי אוכל דבר כזה? מסתבר שאתם! ובמיוחד הילדים! מתי בפעם האחרונה קראתם לילדים לבוא למטבח וללקק את חומרי העוגה שנשארו בבלנדר, אלה שלא הצלחתם לרוקן לתבנית האפייה? גם במוס, בקרמים, במיונז ובליקר הביצים ישנם ביצים לא מבושלות. אז מה רע בזה? מתברר שהחלבון של הביצה נקרא גם אוידין וכשהוא לא מבושל, הוא נקשר לביוטין ומנטרל את פעילותו. הביוטין הוא אחד מויטמיני ה- B. ולכן הוא חשוב.


כמה ביצים מותר לאכול? - התשובה היא: כל מקרה לגופו. אך כעיקרון אפשר לאכול בין 3-6 ביצים בשבוע.


מאימתי מותר להתחיל לאכול ביצים? כדי לא ליצור אלרגיה לביצים מומלץ לתינוקות להתחיל לאכול חלבון ביצים מגיל 21 חודשים וחלמון ביצים מגיל 10 חודשים.


יש להם יתרונות תזונתיים(צילום: themonnie-cc-by-sa)


ביצים אורגניות - לביצים אלה ישנו ערך תזונתי רב. חשבו על ביצה שצמחה בתוך תרנגולת בריאה. התרנגולות "הרגילות", גדלות בתת תנאים בתוך לולי סוללה על כל המשמעויות הקשות שבגידול צפוף זה. הן גם מקבלות הורמונים כדי שיתבגרו יותר מהר ואנטיביוטיקה - תרופה הכרחית בתנאי צפיפות אלה. לעומת זאת התרנגולת האורגנית שמטילה ביצים אורגניות, מסתובבת באופן חופשי, רואה את אור השמש, אוכלת תערובת אורגנית, פטורה מתרופות למניעת מחלות ועוד.


טיגון במים - כן. אתם קוראים טוב. בביצה יש מספיק שמן. זוכרים? הכולסטרול? כשאתם אוכלים ביצה שלוקה (=ביצה מבושלת), אתם לא מורחים אותה בשמן. אז למה אתם מוסיפים שמן לחביתה? התשובה היא כדי שהיא לא תדבק למחבת. אתה הבנת את זה ברוך?! פתאום הקלוריות לא חשובות! מה שחשוב הוא המחבת. אז ככה, שימו מעט מים במחבת. מעט כמו מעט השמן שאתם שמים. (אתם שמים שמן. נכון? מי שם מרגרינה?!) עד שתשברו את הביצה המים כבר ירתחו. מזגו את הביצה למחבת. החביתה תצא מעט יותר גדולה בגלל המים. מה רע?? בפעם הראשונה עשו זאת רק עם ביצה אחת. אם זה לא יהיה מוצלח (למרות שקשה לי להאמין), הפסדתם ביצה אחת. לא נורא. בפעם הבאה הכינו חביתה כזאת לכל המשפחה. באחריות! אף אחד לא ישים לב. אחרי כמה פעמים תגלו לכולם. הם יופתעו ואתם תיהנו מכך שאין ריח של טיגון. ואין קלוריות משמן. ולא! אל תשתמשו בתרסיס.



שרה בר אשר, תזונאית טבעית, מטפלת באמצעות המייל, הסקייפ והטלפון. מדריכה משפחות במטבח הביתי. ובעלת קליניקות לתזונה טבעית ברעננה, בגדרה ובאלקנה.