תנו אמון

שרה בר אשר מגיבה לטוקבקיסטים המפקפקים ביכולותיה של הרפואה שאיננה קונבנציונאלית

חדשות כיפה שרה בר אשר 21/06/10 00:00 ט בתמוז התשע

תנו אמון

תפקחו את העיניים תסתכלו סביב. עולם הרפואה היום משלב בתוכו גם את הרפואה המשלימה. קופות החולים ובתי החולים מספקים שירותי רפואה משלימה.

אתם מגיעים לקופ"ח ומקבלים לצד מרשם לתרופות גם טיפול בנטורופתיה, תזונה טבעית, אוסטאופתיה, הומאופתיה ועוד. גם בתי החולים מספקים שירותי רפואה משלימה במגוון מקצועות.

כך זה בכל העולם המערבי. וכך המצב גם בארץ הקודש. אז נכון שאצלנו הדברים התחילו באיחור יחסית לשאר העולם. אך הרפואה המשלימה מהווה חלק חשוב בקופות החולים ובבתי החולים.

בעבר קרו לזה רפואה טבעית, או רפואה אלטרנטיבית. דבר שעורר התנגדויות רבות. ההגדרות האלו יצרו את השאלה: "האם אתה מאמין ברפואה אלטרנטיבית?" כאילו שמדובר באמונה של קומץ תימהונים שאוכלים עשבים. ולא בשיטות ריפוי. בעשור האחרון, אולי בזכות קופות החולים ובתי החולים, השתנתה ההגדרה ל-"רפואה משלימה".

הרפואה המשלימה כשמה כן היא. לכן, תפקידה להשלים את הרפואה הקונבנציונלית וההיפך. היא לא באה חלילה כאלטרנטיבה. ככל שחולפות השנים אנו עדים לכך ששתי שיטות הרפואה מתקרבות זו לזו. לדוגמא: רופאים היום ממליצים על טיפולים ברפואה המשלימה כמו גם על תוספי תזונה. וכך גם מטפלים ברפואה המשלימה מפנים לרופאים ולבדיקות מעבדה.

זאת ועוד, הרפואה המשלימה נסמכת על מחקרים קונבנציונליים שנערכים באוניברסיטאות ובבתי חולים. כמו גם על מחקרים שנעשים ע"י הרפואה המשלימה עצמה. נכון להיום, ברוב המקרים, מקורות המימון של הרפואה המשלימה אינם כאלה שיכולים לערוך מחקרים על כמות נבדקים כמו של הרפואה הקונבנציונלית. אך גם זה יגיע.


בקרוב גם בסדרת הטלוויזה האהובה עליכם (האוס)


ענף הרפואה המשלימה עבר בשנים האחרונות,שדרוג נוסף. כך שהיום בתי ספר לרפואה משלימה מפוקחים ע"י אגודות מקצועיות. כמו גם המטפלים עצמם. המלצתי, לפני שאתם בוחרים מטפל חפשו את שמו בגוגל ובדקו האם הוא חבר באגודה מוכרת. (כמו למשל: "האגודה הישראלית לנטורופתיה ותזונה טבעית").

ומה קורה ברשתות המזון?

אתם נכנסים לסופרמרקט רגיל, ומוצאים מעברים שלמים המכילים מכל טוב הטבע. ככל שעוברות השנים אנחנו עדים לכך שיותר ויותר מדפים מציעים מזון בריאות. עד כי ניתן להתבלבל ולחשוב כאילו שאנחנו נמצאים בבית טבע. ככל שהמגמה הזאת תמשך, אולי נגיע למצב שבו רוב המדפים בסופרמרקט יכילו מוצרי בריאות. לצד טור אחד, עבור אלה שעדיין אוכלים מזון מתועש. המילים: עשוי מחומרים טבעיים בלבד, מכיל נוגדי חמצון, ללא מונוסודיום גלוטומט מקשטים היום את מוצרי המזון. אנחנו עדים גם לשפע המזון האורגני כגון חלב פרה אורגני הנמכר בסופרמרקט ולא רק בבתי טבע. חלב סויה, חלב עיזים, גבינות עיזים ויוגורט עיזים אלו מוצרים שהיינו צריכים בעבר להגיע לחנויות הטבע כדי להשיג אותם. היום הם תופסים יותר ויותר מקום על המדף בסופרמרקט.

כשנכנסים לבית מרקחת מיד פוגשים את כל תוספי התזונה, שהם הויטמינים, המינרלים וצמחי המרפא. את האחרונים ניתן למצוא כקפסולות או כעלים לחליטה. זאת לצד תרופות הומאופטיות (=רמדי), שמנים אתריים, פרחי באך ועוד.

גם ענף הקוסמטיקה עבר שינוי עצום בשנים האחרונות. לכן נראה במוצרי קוסמטיקה ויטמינים כמו: ויטמין A, E,C מינרלים כמו אבץ וצמחי מרפא שונים.

המצב לא תמיד היה כך, אם נחזור כ- 20 שנה אחורה, נזכר כיצד היו מעט מאוד בתי טבע. הם היו קטנים והכילו לדעת רוב האנשים: זרעים וגרגירים לכל מיני טבעונים קיצוניים. (האמת היא שבאותה תקופה לא נכנסתי לבית טבע. כיוון שכמו רוב האנשים באותה עת, לא חשבתי שיש לי מה לחפש שם). היום אנחנו עדים לרשתות למזון בריאות בגודל של סופרמרקט ואין זכר למכולות הקטנות.

ומה לגבי המחיר?

בארה"ב למשל, מזון בריאות ומזון אורגני נמכר כמעט באותו מחיר, כמו המזון הרגיל. אז נכון שחלק גדול מהאמריקאים אוכלים הרבה גאנק אך חלק אחר שומר על בריאותו. בארץ לצערי, פער המחירים עדיין גדול. אך ככל שהביקוש גדל המחירים יורדים.

לסיום, מתברר שעברנו כברת דרך ארוכה מאז שכל דבר טבעי נקרא בפינו הומאופטי וכל שוחר בריאות נקרא טבעוני.


שרה בר אשר, תזונאית טבעית, מתמחה בתזונה לפי סוג הדם, למבוגרים ולילדים. בעלת קליניקות לתזונה טבעית ברעננה, בגדרה ובאלקנה.