לא פעיל

סובלים מעייפות חריגה, חוסר אנרגיה, חוסר ריכוז? שרה בר אשר ממליצה לבדוק את את מצב בלוטת התריס שלכם ויש גם כמה עצות לטיפול טבעי

חדשות כיפה שרה בר אשר 28/12/10 00:00 כא בטבת התשעא

לא פעיל

"איבדתי את מספר הטלפון שלך", התלוננה המטופלת והוסיפה: "בזמן האחרון אני שוכחת המון דברים. עד לא מזמן הייתי פצצת אטום. אך מאז שהתחלתי לסבול מתת פעילות של בלוטת התריס, אני כל הזמן עייפה".

בלוטת התריס שנקראת גם בלוטת המגן או התירואיד נמצאת בקדמת הצוואר. והיא אחראית על הפרשת הורמון שאחראי על חילוף החומרים.

בבדיקות הדם זה נראה כך: TSH, T3, T4.


אז אם בזמן האחרון אתם עייפים באופן חריג, אתם מתקשים בהרזיה או שאתם סובלים מאחד או מכמה מהסימפטומים הבאים: עור יבש קשקשי ומעובה, בצקת שלא נעלמת בלחיצה, חולשה וחוסר אנרגיה עד תרדמת, עצירות, לחץ דם נמוך, דיכאון, רגישות לקור, דופק איטי, נשירת שיער והתפצלות השיער, אנמיה, חוסר ריכוז, חוסר תיאבון כשהוא מלווה למרבית ההפתעה עם עלייה במשקל, טמפרטורת גוף נמוכה, כולסטרול גבוה, גויטר ואצל נשים- שיבושים במחזור (אמנוראה) וירידה בליבידו. יתכן מאוד שכדאי לכם לבצע בדיקת דם שתברר את מצב בלוטת התריס.


עייפים באופן חריג? (צילום: HilaryQuinn-cc-by-nd)


בלוטת התריס יכולה להיות במצב של תת פעילות או במצב של יתר פעילות. אני אתייחס הפעם למצב של תת פעילות מה שנקרא היפותירואיד.


אז מה עושים?

קודם כל מאבחנים ע"י בדיקת דם. הבעיה היא שלעיתים המצב הוא גבולי. הרבה פעמים במצב של השמנה חריגה ישנה תת פעילות אך היא לא נכרת בבדיקת הדם במצב כזה בודקים את חום הגוף: אני מצטטת מתוך האנציקלופדיה לרפואה טבעית - מניחים מד חום בבית השחי למשך 10 דקות. לא זזים. כעבור 10 דקות, רושמים את הטמפרטורה ואת התאריך. כך במשך שלושה ימים לפחות. נשים שיש להן מחזור, חייבות לבצע את הבדיקה בימים השני, השלישי והרביעי שלו. טמפרטורת הגוף הבסיסית צריכה להיות בין 36.4 - 36.7 מעלות. אם טמפרטורת הגוף הבסיסית נמוכה יותר יתכן שמדובר בתת פעילות של התירואיד.


אם עדיין לא התחלתם בטיפול תרופתי באלטרוקסין, כדאי שתשקלו טיפול טבעי. כשהוא מלווה בבדיקות דם ובמעקב של האנדוקרינולוג. אם אתם מאוזנים ע"י תרופת האלטרוקסין ואתם מעוניינים בטיפול טבעי, עליכם לידע את האנדוקרינולוג (שלא יאהב את הרעיון), כדי שהוא יעקוב אחר מצב בלוטת התריס ויוריד את המינון של התרופה בהתאם למצב החדש. בשום פנים לא עושים את זה לבד.


כרוב, ברוקלי בטטה - המנעו מהם(צילום: krossbow-cc-by)


הטיפול הטבעי מתבסס קודם כל על הוספת יוד לתזונה. היוד נמצא בים ועל כן נמצא יוד בכל מה שמגיע משם. זאת אומרת, באצות ים, בדגי ים ובמלח ים. על האחרון אנחנו מוותרים כיוון שרב בו הנזק על התועלת. התחילו לשלב אצות ים בכל מאכל אפשרי. קל היום להשיג אצות גם בסופרמרקט וגם בבתי טבע. ניתן להשיג מתכונים בקלות. כמעט כל ספר בישול שמתיימר להיות בריא, מכיל מתכונים לבישול אצות. שימו לב! האצות מכילות המון מלח. לכן שיטפו אותן ואל תמליחו את התבשיל.


סויה, כרוב, קולורבי, כרוב ניצנים, ברוקולי, בטטה, בטנים, לפת, חרדל, דוחן וצנוברים. כל אלה הם מזונות ממשפחת המצליבים שחשודים כגורמים לתת פעילות של הבלוטה הימנעו מהם. למרות שיש אומרים שאם מחממים אותם הם לא מזיקים. שווה בדיקה.


פלואור ואלומיניום - מומלץ מאוד להימנע משניהם שכן שניהם מתחרים על אותם הקולטנים של היוד. שימו לב שאין במשחת השיניים שלכם פלואור. וכן, שתו מים שעברו סינון ע"י אוסמוזה הפוכה. מים מינרליים מכילים פלואור. אלומיניום נמצא במלח רץ, באבקת אפייה, בדאודורנטים, בתבניות חד פעמיות, בסתימות אמלגם ובסירי טפלון ואמייל סדוקים. הימנעו מהם.


שרה בר אשר, תזונאית טבעית, המתמחה בתזונה לפי סוג הדם, למבוגרים ולילדים.

בעלת קליניקות לתזונה טבעית ברעננה, בגדרה ובאלקנה.