הגולם מפרג

סידן, אבץ וסיבים תזונתיים הם רק חלק מהיתרונות של אוזני ההמן. גזרו ושמרו לפעם הבאה שתופסים אתכם בולסים אוזני המן

חדשות כיפה שרה בר אשר 05/03/12 13:36 יא באדר התשעב

הגולם מפרג
stu_spivack-cc-by-sa, צילום: stu_spivack-cc-by-sa

מי אתה פרג? סם או תבלין? איילין מהסדרה הקומית סיינפלד, אכלה עוגיות עם פרג ובכך גרמה לבדיקת השתן שלה שתראה כאילו היא צרכה אופיום. אך מתברר, שאין לזרעי הפרג תכונה מרדימה. החומרים המרדימים שבפרג, הם אלקלואידים כמו המורפין, הקודאין והפפורין, נמצאים בתוך נרתיקי הזרעים בלבד, ולא בזרעים עצמם. במילים אחרות תרגיעו! בפרג שנמכר בחנויות לא נמצא אופיום. לא "תרחפו" כיוון שאתם אוכלים רק את הזרעים.

אמרתם פרג אמרתם פורים. אך מה הקשר בין פורים לפרג? לדעתי, מקור המנהג של אכילת פרג דווקא כעת, הוא בשל העובדה שפרחי הפרג מתחילים לפרוח לקראת האביב.

הפרג הוא המילוי המסורתי באוזני ההמן. אך כנראה הוא איננו המילוי המועדף. אולי בגלל שמדובר במאכל אנטיסוציאלי. גרגירי פרג שתקועים בין השיניים אינם מראה מלבב. הפרג שייך לרשימת המאכלים שאי אפשר להיות אדישים אליהם: או שאוהבים אותם או שממש שונאים אותם.

(צילום: YeddaTeam-cc-by-nd)

האמת היא, שאנחנו נפגשים עם הפרג בהמון אירועים במשך השנה. כיוון שהוא מככב כקישוט מעל חלות, לחמניות, בורקסים, עוגות שמרים ועוד. בבתים רבים לא מחכים לפורים שישמש כתירוץ לאכילת פרג. נהפוך הוא! ניתן לאכול פרג כל השנה ולשלב אותו בסלטים, בגבינות קשות, כעיבוי הרוטב בתבשילי הקארי ואפילו בקוקטיילים. אם הקוקטייל בצבע בהיר, הפרג ינקד אותו בשחור. נראה מעניין.

הטעם של זרעי הפרג, צריך להיות טעם אגוזי. אם יצא לכם לאכול עוגת פרג מרה, סימן שאכלתם פרג מחומצן ומקולקל. זרעי הפרג מכילים המון שמן. (כמו זרעי השומשום, או זרעי הפשתן). לכן, הטריות כאן היא קריטית. קנו זרעי פרג שלמים ובקשו שיטחנו לכם אותם במקום. (תבקשו את זה בחנות תבלינים לא בסופרמרקט). או שתטחנו בבית במטחנת קפה ביתית. (אפשר לקנות מטחנת קפה קטנה בחנויות החשמל). את הזרעים הטחונים ניתן לשמור במקפיא עד שישה חודשים. עדיף בכלי שסגור היטב. מאותה סיבה לא מומלץ לקלות אותם. כיוון שחום הקלייה יחמצן (ובעברית פשוטה: יקלקל) את השמן.

להלן הערכים התזונתיים של זרעי הפרג:

  • סידן - בכף גרגירי פרג יש למעלה מ- 100 מ"ג סידן שזו כמות השווה לחצי כוס חלב. ובמילים אחרות: הפרג מכיל פי 15 יותר סידן מאשר בחלב. 100 גרם של פרג שזה בערך חצי כוס פשוטה, תורם 1,500 מ"ג של סידן. מה שאומר שהוא משיג בריצה קלה את כל המזונות שמשוויצים בתכולת הסידן שבהם. לשם ההשוואה: 100 גרם של שקדים מתקשטים רק ב- 255 מ"ג של סידן.
  • אבץ - בפרג נמצא כמות יפה של המינרל הזה שחשוב לפוריות הגבר, לטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, לחיזוק מערכת החיסון, לריפוי פצעים ולשיכוך כאבים.
  • סיבים תזונתיים- הפרג עשיר בהם ולכן הוא מפעיל את המעיים ובכך עוזר בהרזיה ובפינוי רעלים. רק אל תשכחו לשתות מים, אחרת תקבלו תוצאה הפוכה.
  • שמן וקלוריות - כנראה שאי אפשר בלי חיסרון אחד. 100 גרם של פרג תורמים 500 קלוריות בגלל תכולת השמן הרבה שבהם. לכן, בעוגה או באוזן המן שמכילות הרבה פרג, ניתן להפחית את כמות השמן. וברוח פורים: האוזניים של המן אמנם נקיות אבל מאוד שומניות.
  • מה עוד? הוא מכיל גם מגנזיום, מנגן, נחושת, אשלגן, זרחן וויטמיני B.

שרה בר אשר, מרצה לתלמידים בנושא תזונה נכונה בבית הספר, באולפנות ובישיבות התיכוניות. כמו כן מרצה למורים ולהורים בנושא אורח חיים בריא.