כך תחשפו את התינוק למוצקים בצורה נכונה

אם הינוקא התחיל לגלות עניין באוכל שלכם, זמן ההנקה התארך והזמן שבין ההנקות התקצר, זה סימן שבאה השעה להתחיל ולאכול מוצקים. עם זאת, חשוב מאוד לעשות את זה נכון. ויש גם מתכון

חדשות כיפה שרה בר אשר 14/04/19 11:42 ט בניסן התשעט

כך תחשפו את התינוק למוצקים בצורה נכונה
צילום: shutterstock

לפני כמה שנים, חצינו את האוקיינוס עד לברוקלין הכשרה. נכנסתי למטבח של המשפחה המארחת והמראה שנגלה לעיני, מלווה אותי עד היום. עשרות קרטונים של מחיות ואבקות לתינוקות מילאו את המטבח. בעלת הבית הסבירה שזה האוכל של שני הזאטוטים בני השנה שמתרוצצים כאן. עד מהרה הבנתי שזה האוכל היחיד שנכנס לפיהם. כמה קל, כמה מהיר, כמה נוח וכמה נורא! הצטרפו אליי למסע של חצי שנה.  

הופ הופ טרללה, גדלתי בחצי שנה

אם הינוקא התחיל לגלות עניין באוכל שלכם, זמן ההנקה התארך והזמן שבין ההנקות התקצר, זה סימן שבאה השעה להתחיל ולאכול מוצקים. גיל חצי שנה, הוא המועד הנכון לחשיפה לאוכל חדש. כשדוחים את המועד, אפילו בחודשיים, עלולים להיתקל בקשיים ובבררנות. אין כמו רושם ראשוני כדי ליצור התחלה של מערכת יחסים טובה ובריאה. עם זאת, חשוב מאוד לעשות את זה נכון. לשם כך התכנסנו כאן היום. 

 

גריסה דינקותא

במיוחד בפעמים הראשונות רצוי להיות עם התינוק לבד בחדר, וחשוב ליצור אווירה שלווה ונינוחה. חוץ מזה, חשוב לא להילחץ ולא להיבהל מתגובת הלשון שלא רגילה לקבל אוכל בכפית אלא לינוק. לכן מחזירים בשמחה ובחיוך את המזון שהלשון הוציאה בטעות. חשוב שהחוויה הראשונה לא תהיה כשהילד רעב מאוד, עייף מאוד או שבע. לכן, הטעימה הראשונה צריכה להיות כרבע שעה לפני זמן ההנקה. כששאר הארוחה, תהיה הנקה (או תחליף חלב אם). 

 

שבת המלכה

יש אומרים שבשבת אי אפשר לטחון פירות, לכן אוכלים מחיות מוכנות ומקסימום מועכים לתוכן בננה. אז זהו שלא. קודם כל, מאז שבני ישראל קיבלו את השבת, ועד המצאת המחיות, גדלו פה כמה אלפי דורות של תינוקות שאכלו גם בשבת. (כמה מפתיע...). לכן, שווה לברר איך הם הכינו פירות לתינוקות. דבר שני, תחשבו על זה שבכל שבת הייתם קונים לעצמכם אוכל מוכן. לא נשמע טוב. לכן, אני ממליצה לאפות את הפירות לפני שבת ורגע לפני הארוחה, למעוך אותם עם מזלג. (אגב, במחיות הקנויות, הפירות מבושלים). ואם ממש אבל ממש חייבים לתת לינוקא מחית קנויה, תתנו לו מחית שמיועדת לשלב 1 (גם אם הוא בשלב אחר), כיוון שיש בהן מאה אחוז פרי ללא תוספות מיותרות.    

צילום: shutterstock

 

שבעה כלים תינוקיים שלא יוציאו אתכם מהכלים:

כפית מסיליקון: המגע הרך של הסיליקון, נעים לחניכיים של התינוק, הרבה יותר מהמגע הקר של המתכת וגם מהמגע הקשיח של הפלסטיק. 

מיקסר קטן: ניתן להוציא ממנו את הסכין ולהאכיל את הפעוט ישירות מהקערה. דבר שיחסוך שטיפת כלים. 

מקל טוחן: כדאי לטחון את מרק הירקות והעוף כבר בתוך סיר הבישול ולחסוך את ההתעסקות במזיגת המרק לבלנדר. 

צלחת פלסטיק צבעוניות: חשוב שהתינוק יתרגל שאוכל לא אוכלים מכוס, אלא מצלחת. כך הוא גם יראה את האוכל וגם ידע כמה נותר ממנו עד לסיום הארוחה. 

חותכנים לעוגיות: מומלץ להכין קציצות אפויות בתנור, או פירות וירקות רכים בצורות שונות. למשל, בגיל שנה אפשר להכין קציצות דג ולחתוך אותן לצורת דג. 

סינר: מומלץ להשתמש בסינר מגבת שאפשר להרתיח עם ריפוד אחורי מניילון שימנע ספיגה של מזון על הבגדים ויימנע את ההרגשה הרטובה והלא נעימה, ואולי יגרום לגירוי על העור. 

מטלית אישית לניקוי: או שמפרקים את השולחן של הכיסא גבוה ושוטפים אותו במים וסבון, או שמנגבים אותו במטלית אישית. 

צילום: shutterstock

 

 

מרק תינוקות

החומרים ל 5 מנות של 200 מ"ל:
1 בצל
1 תפוח אדמה
1 גזר
1 קישוא 
1 שומר
חופן עלי פטרוזיליה
1 כרעיים עוף

אופן ההכנה: 
מקלפים את הירקות מקליפתם. 
חותכים את תפוח האדמה לקוביות, ואת הגזר והקישוא לפרוסות.
קוצצים את הפטרוזיליה.
מסירים את העור והשומן מהעוף. 
מניחים בסיר את הבצל והשומר השלמים עם הכרעיים, ממלאים מים שיכסו את העוף והירקות. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הגז ומבשלים. 
מוסיפים לסיר את תפוחי האדמה, הגזר. כשהם מתחילים להתרכך, מוסיפים את הקישוא וממשיכים לבשל. 
נועצים מזלג בעוף. בודקים שהוא נימוח ושיתר הירקות מתפוררים. 
מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, מערבבים ומכבים את הלהבה. 
מוציאים את הבצל והשומר (נותנים למבוגר לאכול אותם). 
מוציאים את העוף, מוציאים ממנו את העצמות, ומחזירים לסיר.
טוחנים את הכל במקל טוחן.     


ערכים תזונתיים למנה:
 127 קלוריות, 16 גרם חלבון, 10 גרם פחמימות, 2.5 גרם שומן, 2 גרם סיבים,         30 מ"ג סידן, 1 מ"ג ברזל,85 מ"ג נתרן, 519 מ"ג אשלגן. 

 

לכל הטורים של שרה בר אשר

 

הנטורופתית שרה בר אשר, מרצה בנושאי: תזונה ותעשיית המזון. להזמנת ההרצאה "גריסה דינקותא: 
 Barasher@zahav.net.il 054-5493632