חוש ריח לדברים 'ללא הגדרה'

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 31/03/24 12:56 כא באדר ב'

שאלה

שלום רב,

קיימת אמרה של בית המשפט העליון בארצות הברית ('I know it when I see it') וכן מומחים מסויימים שאנו בוטחים בדעתם היום למשל בענייני כשירות למשפט ולעמוד לדין. האם קיימת מקבילה הלכתית? מומחה שיודע להביא מנסיונו אך ללא עדויות אמפיריות?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה יפה.

ראשית, לעתיד לבוא זו התכונה שעליה מבוסס משפט המשיח:

״וַהֲרִיח֖וֹ בְּיִרְאַ֣ת ה׳ וְלֹֽא־לְמַרְאֵ֤ה עֵינָיו֙ יִשְׁפּ֔וֹט וְלֹא־לְמִשְׁמַ֥ע אׇזְנָ֖יו יוֹכִֽיחַ׃ ד וְשָׁפַ֤ט בְּצֶ֙דֶק֙ דַּלִּ֔ים וְהוֹכִ֥יחַ בְּמִישׁ֖וֹר לְעַנְוֵי־אָ֑רֶץ וְהִֽכָּה־אֶ֙רֶץ֙ בְּשֵׁ֣בֶט פִּ֔יו וּבְר֥וּחַ שְׂפָתָ֖יו יָמִ֥ית רָשָֽׁע׃ ה וְהָ֥יָה צֶ֖דֶק אֵז֣וֹר מׇתְנָ֑יו וְהָאֱמוּנָ֖ה אֵז֥וֹר חֲלָצָֽיו׃…״.

אולם אין ספור סוגיות בגמרא מבוססות על ״עילת הסבירות״ שהיא למעשה אמירה של מומחה, ובכלל- הרבה מאוד מההלכה מבוססת על ״דרך ארץ שקדמה לתורה״, לאמור: הכרה עמוקה בדרך של הארץ, שהיא ידועה לכל וכך בני אדם נוהגים, גם אם אין עדויות אמפיריות על כך.

כל טוב