האם מותר לברך על אוכל ושתייה לעילוי נשמת הנפטר

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 10/03/24 12:13 ל באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב הלל

שאלתי היא כזאת,

1) האם מותר לברך על אוכל ושתייה לעילוי נשמת אחי שנפטר זיכרונו לברכה?

2) אם כן (בהקשר לשאלה 1) האם מותר לברך על אוכל ושתייה לעילוי נשמתו גם לאחר שנה מפטירתו?

3) אם כן (בהקשר לשאלה 2) האם מותר לברך על אוכל ושתייה לעילוי נשמת הנפטר לאחר שנה מפטירתו במשך כל השנה ולא רק בשבוע של הפטירה?

4) עוד שאלה מה עוד אפשר לעשות לעילוי נשמת הנפטר בשנת פטירתו ולאחריה במשך כל השנה ולא רק בשבוע פטירתו?

תשובה

שלום וברכה,

משתתף בצערך על אחיך שנפטר.

לגבי אמירת ברכות לעילוי הנשמה של הנפטר:

נהגו ברוב קהילות ישראל לעשות פעולות רוחניות שונות על מנת לגרום עילוי לנשמה, כלימוד תורה (ובפרט משניות), ואמירת ברכות לעילוי הנשמה.

יש ספר שלם שעוסק במשמעות של עילוי הנשמה:

https://tablet.otzar.org/#/book/601049/p/1/t/1/fs/0/start/0/end/0/c

אולם יש מעט קהילות (בעיקר בקרב תימנים הנוהגים על פי הרמב"ם) שלא נהגו כן בהבנתם בדעת הרמב"ם שאין עילוי לנשמה ממקומה בגן עדן.

בדרך כלל עיקר המעשים לע"נ נעשים בתוך השבעה, בשלושים וביום השנה. בפרט בזמן האזכרות השונות. אך למעשה, אתה יכול להמשיך לקיים מצוות ולברך ברכות לעילוי נשמתו של אחיך בכל הזדמנות שתרצה.

כל טוב