יהדות על פי האם

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 22/01/24 11:15 יב בשבט התשפד

שאלה

לכבוד הרב יניר,

ראשית תודה על הטרחה הרבה במענה לשאלות, וזיכוי הרבים בתוכן האתר.

בעבר הפנתי עליך שאלה זו:

"מדוע ביהדות דת התינוק הנולד נקבעת על פי האם ללא קשר לדתו של האב.

בתקופת האבות ואף מאוחר יותר, בימי בית ראשון ושני דתו של הילוד נקבע על פי האב. מתי כלל זה השתנה ומדוע, מי החליט על כך?"

תשובתך היתה:

"השינוי קרה בדור שאחרי מרד בר כוכבא (רבי ישמעאל, ר' שמעון בר יוחאי).

זה לא קרה ביום אחד זה היה תהליך שנמשך שנים רבות. יש מעשה בירושלמי בדור השלישי של האמוראים שיעקב איש נברונא הולך לצור ופוסק שמותר למול בן ארמית בשבת כי חשב שהולכים עדיין לפי האב ור' חגי כועס עליו כשחוזר לעירו , ואומר לו איך לא שמע על דרשת רשב"י שהולכים אחר האם.

כתבתי על זה מאמר ארוך. בגדול לדעתי השינוי קרה עקב התבוללות ורצון להחמיר שהולכים לחומרא גם אחר האם כשהיא נכריה, כדי למנוע נישואי תערובת (זאת היתה כוונת אש"י ורבי ישמעל רק להחמיר כשהאימא נכריה שהילד אינו יהודי) ובדורות מאוחרים יותר, הבינו את הדרשה שהיא מוחלטת שתמיד הולכים אחר האם (איני יודע אם במכוון או לא). ההלכה ביהדות הולכת לפי ההבנה של הדורות האחרונים ובימנו אין פקפוק וברור שהולכים לפי האם."

הבנתי בתשובתך היא הרצון להחמיר. שכן בתקופות קודמות לימינו התקיים מנהג שנחשב לטאבו בו הנהוג שאשה אינה בוחרת בבעלה אלא, הדבר נעשה בין החתן ו\או משפחתו לבין אב הכלה.

בדבר זה אולי ניתן לראות החמרה שכן יהודי שייקח לו אישה נכריה, ילדיו יהיו גרים גם כן. ולכן לא יתקיים לו זרע בבית ישראל.

נראה שחז"ל שבימיהם נחשב הדבר לטאבו חזק, לא חזו שהדבר ישתנה. ואילו ההנהגה הדתית בדורותינו לא השכילה ואיננה פוסקת לשינוי ההלכה בו חייבים להיות שני ההורים יהודים.

המצב חמור ומדאיג מאוד מאוד.

שכן במגדרים יהודים רבים, נשים יהודיות לוקחות להן בעלים גרים, וילדיהן נחשבים יהודים כשרים אף על פי שאין להם כל קשר לזרע ישראל.

וניתן שיהיה בעתיד עם שחלקו הגדול ללא כל קשר לזרע יעקב וכל זה כשר בהלכה?

בכבוד רב

טל כהן

תשובה

היהדות אינה גזענית ובעצם כולנו הפכנו לגרים במעמד הר סיני

ולכן לא מפריע לה בכלל שחלק גדול מעם ישראל לא ייהיו מזרע ישראל ביולוגית.

ברגע שאדם התגייר הרי הוא כזרע ישראל גמור, ואם חטא כמו שאומרת הגמרא אפילוחזר לסורו קידושיו קידושין והוא בגדר "ישראל שחטא ישראל הוא"