עלבון ופגיעה במישהו בשוגג

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 10/12/23 22:07 כז בכסלו התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב

מה שלומך?

יש לי שאלה בעניין עלבון שהיה בשוגג ומה עושים כשאי אפשר לבקש סליחה או משהו כזה מאותו הבן אדם

אתן דוגמה מסיפור שקרה לי:

היום הייתי בפרויקט של הבית ספר לעזור לחקלאים בעקבות המצב

יצא מצב שאנחנו ועוד בית ספר עזרנו היום ויצא שנקלעתי למצב לא נעים

אחרי שסיימנו בשדות נאלצנו לשתוף את הידיים דרך מין צינור כזה ששופך מים.

אחרי שאני סיימתי סגרתי את הברז שהיה קשה מאוד לסגור אותו ובאו בנות מבית ספר אחר(אני לומד בבית ספר חילוני)גם הן לשתוף את הידיים,אני מתוך נימוס עזרתי להן אך לצערי יכול להיות והן קישרו את זה לכך שחשבתי כביכול שהן חלשות כי איך שהייתי בדרך לעשות את זה הן זרקו הערה"אנחנו יכולות לבד אתה יודע".

אחרי זה אמרתי "בסדר לא נורא" וכשסיימתי הוספתי "זה קשה"(לפתוח את הברז)ככל הנראה הן חשבו שאני עושה את זה בגלל שהן בנות וככל הנראה העלבתי אותן בדרך כלשהי

מקרים כאילו יש בשפע,זאת עוד דוגמה קטנה לשלל מקרים כאילו שהיו לי

השאלה היא כזאת:מה עליי לעשות במידה ואני מעליב בשוגג ואין לי אפשרות לבקש סליחה או משהו כזה?מה ההלכה אומרת על כך?איך אני יכול לתקן את זה?

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה,

זו שאלה יפה ומראה על רגישות גדולה שיש בך.

לצערנו לכולם קורים מקרים של טעויות בשוגג. לא הכל בשליטתנו.

לכן, כשקורה מקרה משתדלים להתנצל ולהסביר שלא התכוונו לפגוע.

ואם כבר אי אפשר לבקש סליחה מכל מיני סיבות, אז אין הרבה מה לעשות.

ה' לא דורש מאתנו להיות מושלמים. אלא רק להשתדל להיות טובים יותר.

ולכן, במקרה כזה, אפשר לחזור בתשובה כלפי ה'. להגיד לה': בטעות פגעתי במישהו, אני מבקש סליחה כלפיך, ואשתדל פעם הבאה להיזהר יותר. וה' שבוחן כליות ולבבות, מבין אותנו ומוחל לנו.