רכב נתקע בזמן נסיעה ונכנסה שבת

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 24/09/16 20:15 כא באלול התשעו

שאלה

שלום לרב :)

אחותי בעלה והתינוק שלהם (בן כמה ימים) יצאו מביתם לפני כניסת שבת כמובן לכיוון בית הורי הבעל.

לדאבונם לקראת כניסת השבת הרכב שלהם נתקע באמצע הכביש ובמרחק של כחצי שעה נסיעה ליעדם.

מה אמורים לעשות במצב כזה? האם מותר להתקשר לבני משפחה שיסייעו בהגעתם? (לא היה להם כסף למונית ואין להם מכרים באזור וזה היה אזור של כפרים ערבים) והאם מותר (במקרה והייתה בידם האפשרות) לסוע במונית בשבת?

בנוסף, הם חייגו אלי כמה פעמים (בשבת עצמה) בבקשת עזרה אך לא עניתי (כמובן שגם לא ידעתי על המקרה) אך כל השבת התמלאתי דאגות ועונג שבת נשכח ממני.

האם מותר לענות במקרה כזה שיש כמה שיחות נשנות בשבת?

תודה רבה :)

תשובה

שלום וברכה,

כאשר יש אפי' ספק פיקוח נפש, מותר להם לחלל שבת ולהגיע
למקום בטוח בכל דרך שמתאפשרת להם,עם כמה שפחות חילולי
שבת. אך אם אין סכנה בוודאי אסור לחלל שבת.
לגבי לענות לפלאפון בשבת, גם אותו עיקרון, אם יש חשש של
פיקוח נפש מותר.
(אם יש אפשרות, וזה אינו גורם לעיכובים,לעשות זאת בשינוי)
אחותך ובעלה לתיקון לעתיד, צרכים לקבל על עצמם ללמוד
הלכות שבת ביחד.
כמו כן הם, וכולנו צריכים לדעת שלהלכה כאשר נוסעים בערב
שבת להתארח במקום אחר, חייבים לצאת מביתם ליעדם, לפחות
פי שתיים מהזמן שלוקח להם להגיע ליעדם בזמן רגיל.

בשורות טובות