יום הולדת!

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 18/03/07 18:05 כח באדר התשסז

שאלה

שלום כבוד הרב!

אמא של חברה שלי נפטרה לפני שבועיים.

עוד כמה שבועות יש לחברה שלי יום הולדת .

א. רציתי לשאול אם מותר לבנות של הכיתה לבוא לבית שלה עם עוגה ולשבת איתה . (אנחנו רוצות לעשות לה משהו כמעין יום הולדת)

אבל הבנתי שיש בעיה ואסור לאדם באבל לשבת עם חברוה של בנות ולצחוק ולשמוח ?

יש בזה בעיה .

ב. במידה והמקרה שבסעיף א' מבחינת ההלכה בעייתי האם מותר לבנות שבכיתה להכין לה שלט "לדנית מזל טוב ליום הולדתך " ?

מותר ?

ואפשר להכניס עוגה לעיניין או שאסור ?

ג. יש כל מיני מנהגים לאבלות , זה נכון שאסור לאדם שבאבל לצאת לטיול שנתי ? ולכל מיני סורים שבאמצע שנה ?

לקנות בגד חדש מותר רק אם מישהו לבש את זה קודם ואם זה באמת הכרחי ?

לעשות גבות וכו מותר ?

ד. להביא לה ממתק , או מתנה גם אסור ?!!

אשמח לקבל מענה מהיר .

תודה רבה!

תשובה

א. אסור (פני ברוך פרק לא סעיף י"ד)
ב. בעיקרון כל שאלת שלום אסורה לאבל, ונתינת מתנה או הכנת שלט (לחלק מהדעות) הוי כשאלת שלום. לעומת זאת בשבת שהיא אחרי ה30 ניתן להקל, ולכן כדאי וחשוב שהיא תרגיש שאתם איתה, ולכן תכינו הכל לפני שבת ובשבת תכניסו לה את השלט והעוגה. רצוי להוסיף בכתב או בע"פ שאתן יודעות שיש בעיה הלכתית לבוא אליה לשבת ולשמוח במסיבת יום הולדת, ואי"ה בשנה הבאה תפצו אותה... (פני ברוך פל"ג סעיף ז)
ג. הגדרת נכון. יש מנהג לא ללבוש בגדים חדשים כל י"ב חודש באבל שאחרי הורים, בלא שאחר לבשם קודם. אין מנהג שלא לקנות בגדים חדשים , מותר לקנות אלא שנהגו שלא ללבוש. לגבי כלי בית ורהיטים או סיוד הבית מותר ולא צריך שאחר ישתמש בהם תחילה.(פני ברוך פרק לג סעיף ד)
כמו כן יש להימנע גם מלצאת לטיול ויש ליסוע רק לדברים הכרחיים לצורך מחייתו ובריאותו של האבל(שם סעיף ה)
לגבי גבות , נראה לדמות זאת לתספורת שאסורה כל שלושים, אך מותרת אחר שלושים כאשר החברות גוערות בה ואומרות לה שזה כבר מוגזם והיא חייבת לעשות גבות. משך הזמן הזה צריך להיות כמובן ארוך יותר ממשך הזמן הרגיל שמחכים בין עשיית גבות אחת לבאה, איני יודע כמה זמן מחכים בדרך כלל בין פעם לפעם
ד. להביא לה ממתק או מתנה אסור, כי זה כמו שאלת שלום ולכן לא שולחים משלוח מנות לאבל בפורים. כאמור לעיל בשבת אחרי שכבר עבור שלושים ניתן להקל