תפילה, באכות ונטילת ידיים

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 12/04/18 12:51 כז בניסן התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב,

מאחר ומזה זמן שאני בשלבים של התחזקות וקירבה לדת, ברצוני לברר מספר דברים:

1. מתי נוטלים ידיים בעזרת נטלן ומתי לא?

2. מה היא הברכה על ארוחה המורכבת ממזונות שונים?

3. אם לא הספקתי להניח תפילין עד השעה 09:30, (שנאמר לי שזו השעה האחרונה לתפילת שחרית), איזו תפילה אני מתפלל אחריי השעה הזאת? (אני יודע שתפילין מניחים לאורך כל היום).

4. מה ההבדל בין הנחת תפילין ותפילה בציבור ובתפילת שחרית כיחיד? ומהי התפילה אם לא הספקתי להתפלל עד לאחר השעה המותרת?

אודה לתשובתך.

תשובה

שלום וברכה,

מציע לך ללמוד על הסדר פניני הלכה שנמצא גם באינטרנט, כך תוכל לקבל ידיעות רבות על דרך החיים ביהדות.

1. נוטלים ידיים כשקמים משינה (3 פעמים לסירוגין), ולפני אכילת לחם (לספרדים 3 פעמים על כל יד או פעמיים לאשכנזים).

2.

א. אם האוכל מעורבב אז מברכים על העיקר, דהיינו הרוב. ואם יש שם ממין מזונות אז הוא העיקר למרות שהוא המיעוט.

א. אם כל אוכל נמצא באזור אחר או שבחלקים גדולים אז מברכים על כל מאכל את ברכתו לפי הסדר הבא: מגע אש - המוציא, מזונות, גפן, עץ, אדמה שהכל.

4. לפי חלק מהפוסקים, ניתן להתפלל תפילת שחרית עד חצות היום מבלי ברכת יוצר אור. מה שנאמר לך היה כנראה על זמן קריאת שמע מהתורה. לאחריה החיוב לקרוא יהיה מדרבנן, וכך התפילה. ראה בזמני היום את סיום זמן תפילה, ולאחריה לא ניתן להתפלל עוד את התפילה "שעברה".

חצי שעה לאחר חצות היום ניתן להתפלל מנחה.

5. תפילה בציבור יותר מתקבלת מאשר תפילת יחיד. ולכן, ראוי להקפיד להתפלל בציבור ולומר קדושה ואמנים.

בברכה

יוגב כהן