קריאת מגילה

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 28/02/18 12:52 יג באדר התשעח

שאלה

שלום רב,

אנו גרים בירושלים ובע"ה נוסעים להורים היום בלילה (רביעי).

מסיבות מסוימות אנו נצא מירושלים מאוחר ונגיע להורים מאוחר וכנראה שלא תהיה לנו קריאת מגילה.

מה עלינו לעשות?

תשובה

שלום וברכה

אינכם מתחייבים בקריאת המגילה בלילה כי הזמן הקובע הוא עלות השחר של י'ד למחרת.

תוכלו לקרוא את המגילה בלא ברכה.

פורים שמח

יוגב כהן

------

להרחבה- הסבר מאת פניני הלכה:

"כיוון שפורים בפרזים בי"ד ובירושלים בט"ו (כיום רק לירושלים יש דין מוקפים), מתעוררות שאלות רבות לגבי מי שהולך בימים אלו מפרזים לירושלים או מירושלים לפרזים, מתי עליו לקיים את הפורים. הכלל הוא שהחיוב נקבע לפי מקומו של אדם ביום הפורים ולא לפי מקום דירתו הקבועה בכל השנה, מפני שגם השוהה יום אחד בלבד בפרזים (פרוז בן יומו) נקרא פרוז. והזמן הקובע לכך הוא עלות השחר, של י"ד בפרזים ושל ט"ו במוקפים, מפני שאז מתחיל זמן קריאת המגילה של יום.

ירושלמי שרוצה לעשות פורים של פרזים ביום י"ד, צריך לבוא לפרזים בליל י"ד ולהישאר שם עד אחר עלות השחר, ובזה חל עליו דין פרוז לכל הדעות. ואף אם יחזור לירושלים לפני שיספיק לקרוא את המגילה, החיוב נשאר עליו, והוא צריך לקרוא את המגילה בי"ד בירושלים, וימנה שליח שנשאר בפרזים שיתן מתנות וישלח מנות עבורו. אבל אם יבוא לפרזים בליל י"ד ובכוונתו לחזור לפני עלות השחר של י"ד לירושלים, או שיבוא לפרזים ביום י"ד לאחר עלות השחר, ויחזור אח"כ לירושלים, דינו כירושלמי.

כי הזמן הקובע הוא עלות השחר של יום י"ד.