קנאה בין חברות טובות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 03/10/21 10:48 כז בתשרי התשפב

שאלה

יש לי חברה טובה שהיא ממש כמו אחות ואנחנו אוהבות אחת את השניה מאוד!!

אבל אצלי בלב יש קנאה כלפיה שהיא יותר יפה ובגלל זה בכיתה בנות יותר מתחברות אליה .

יש לי הרבה חברות אבל בגלל בשמחת חיים שלי לא בגלל החיצוניות , וזה קצת שורף לראות שהיא יותר יפה ממני.

אני יודעת שזה משהו שהוא לא מתאים לאף אחת ליושב עליו בכלל אבל זה באמת מה שאני מרגישה .

לפני חצי שנה בערך היא עברה בית ספר והקשר שלנו רק התחזק יותר ויותר והיא ממש הפכה להיות חלק מהמשפחה וכשאני שומעת במשפחה אצלי אפילו כל מחמאה הכי קטנה עליה בעניין החיצוניות קשה לי עם זה, למרות שאני הכי אוהבת אותה שבעולם אבל למה זה קורה לי ?

למה זה כל כך קשה לי שיש משהו שלאחר יש ולי אין?

איך מתגברים על קנאה מהסוג הזה?

תשובה

לשואלת שלום,

כלל חשוב יש לנו בעבודת המידות - כדי לדעת איך לתקן מידה מסויימת, צריך לרדת לשורשה ולהבין ממה היא נובעת.

קנאה בפשטות מתעוררת כשלחברה שלי יש משהו שהייתי רוצה שיהיה לי ואין לי.

ולכן אמרו חכמינו: הקנאה מוציאה את האדם מן העולם. כי הוא לא מצליח לחיות את מה שיש לו, הוא רק מתאונן על מה שאין לו. ולכן אין לו חיים בכלל.

התרופה הטובה ביותר לקנא היא מאמר חכמינו: "איזהו עשיר - השמח בחלקו". מי ששמח במה שיש לו, יכול להצליח לפרגן לאחרים על הצלחתם, כי מה שיש להם הוא שלהם ומה שיש לי הוא שלי. ולכן אני ממליץ בכל פעם שהקנאה צפה, להסיט את המבט אל מה שיש לך בחיים, תודי לה' עליהם- "יש לי חברות טובות, יש לי משפחה אוהבת, יש לי חכמה, תודה להשם יתברך" .

אמרו חכמים: "אין אדם נוגע במוכן לחבירו אפילו כמלא נימא". לכל אדם יש שפע המוכן לו מלמעלה, והצלחת האחר אף פעם לא באה על חשבון הצלחתו שלו. ולכן אפשר וטוב לפרגן לו.

בורא עולם יודע באופן מדוייק מה טוב לך ובאיזה מינון. אולי אם היית מקבלת מחמאה ברגע הזה היית נופלת לגאווה, לכן בורא עולם מכוון את הדיבורים, המעשים והשפע לפי מה שטוב לאותו אדם באותו זמן.

בהצלחה רבה!