ספרים מכספי מעשר כספים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 10/01/19 16:08 ד בשבט התשעט

שאלה

שבוע טוב הרב שוקרון, ראיתי בספרים שאנשים כותבים "נקנה מכספי מעשר". אפשר לעשות דבר כזה? זה לא אמור להיות תרומה?

תשובה

לשואל שלום,

מעשר זה צדקה. צדקה זה לעניים.

בגמרא (כתובות פרק ו) כתוב שגם עניים בדעת הם עניים ולכן התירו רוב הפוסקים לתרום מעשר לישיבות ומדרשות.

מעבר לזה,

יש היתר של הש"ך (מגדולי הפוסקים, חי לפני 400 שנה) לקנות ספרים פרטיים ושיוכלו להשתמש הרבים.

לדעתי היתר זה לא שייך היום, ואין ראוי לקנות ספרים מכספי מעשר, כמה סיבות לכך:

א. בזמן הש"ך, עשרות בודדות של שנים אחרי המצאת הדפוס, מחירי הספרים היו יקרים מאוד והיה מקום להקל.

ב. בזמן הש"ך מי שהיה קונה ספר ומוכן להשאילו לאחרים, היה עושה בזה חסד גדול, ורבים היו נעזרים בו ללימוד ממש . כיום, אדם פרטי שקונה גמרא וכותב עליה כספי מעשר, אף אחד לא באמת נהנה מזה ויש בזה הערמה.

כל זה כשקונה לעצמו, אבל אם מעוניין לתרום ספרים לישיבה, ספרייה תורנית או בית כנסת, אפשר להקל.

לכן להלכה אני חושב שצדקה צריך לתת לעניים. לא לעצמך.

ואם אדם במצב כזה שאין לו כסף לקנות ספר לעצמו, אזי הוא פטור ממעשר כספים ושיקנה לעצמו ספר כרגיל.

עלה והצלח בלימודך ובמעשי ידיך!