מצווה אחת מול כל התורה - שאלת המשך

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 06/10/21 11:48 ל בתשרי התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב,

ראיתי שלפני כמה שנים שאלו אותך על השאלה הזאת (קישור) ,

שהאם זה הגיוני שאדם שעשה מצווה אחת כראוי וכהוגן שווה לכל התורה כולה.

ובתשובה שהבאת היו כל מיני סיבות ותשובות לשאלה הזאת.

ואחת מהן הייתה שזאת קריאה חינוכית כדי לעזור לעם ישראל, ולא לייאש אותו. אבל זאת לא באמת המציאות ולא באמת חשבון שמיים..

אז פתאום אני שואלת את עצמי.. אז מה? כל מה שלימדו אותי, שתמיד אפשר לחזור בתשובה, לא משנה מה..

ושמישהו הכי קטן שאנחנו עושים, אצל בורא עולם זה משהו ענק..

ושאם אנחנו בשמחה אז כל העוונות נמחקים, ונמתקים כל הדינים..

והמדרש על רבי אלעזר בן דורדיא..

אז כל זה רק כדי שלא נתייאש?

ולא באמת בדיוק נכון?

רק כדי לעזור ולחנך אותנו? אבל זאת לא המציאות?

קצת התבלבלתי..

סליחה ותודה רבה מראש!!!

תשובה

לשואלת היקרה שלום,

יישר כח על שאלת ההמשך המחכימה, מציע לעיין שוב בשאלה הקודמת (קישור) לפני קריאת תשובה זו.

צריך להבחין בין שני מושגים:

א. מצוות התשובה.

ב. מצווה אחת שמזכה בחיי העולם הבא.

א. מצוות התשובה הינה דרך ייחודית שברא הקדוש ברוך הוא בעולמו (קדמה לעולם, חתירה תחת כסא הכבוד) לכפר ולמחוק את כל העוונות של האדם, בלי תנאי. כדברי הרמב"ם בהלכות תשובה: "התשובה מכפרת על כל העבירות, אפילו רשע כל ימיו, ועשה תשובה באחרונה אין מזכירין לו שום דבר מרשעו".

זה עניין אמיתי ופועל שתמיד אפשר לחזור בתשובה והקדוש ברוך הוא ברחמיו מוחל ומוחק את על עוונותינו. עד כאן מושג התשובה.

ב. האם מצווה אחת שקולה כנגד כל עברות שאדם עשה? על כך השבתי בשאלה הקודמת.

בסעיף ג' כתבתי שזו פעולה חינוכית של הנביאים, ואולי טעיתי שלא הסברתי שם די הצורך למה כוונתי. אין הכוונה חלילה שהם שיטו בציבור באמרם שמצווה אחת תביאם לידי עולם הבא כשבפועל זה לא כך. אלא זו קריאה חינוכית שהנביאים פעלו במציאות להוריד את רף הכניסה לחיי העולם הבא כדי לחזק את העם מבחינה חינוכית.

משל למורה בכיתה ט' שעושה מבחן ואומר: מי שמקבל מעל תשעים עובר לכיתה י'. הוא רואה שרק אחד קיבל מעל 90. ואז עושה מבחן חוזר ואומר: מי שיקבל מעל 60 יעבור. למה הוא החליט אחרת? דרך חינוכית כדי לחזק את התלמידים. הרף ירד.

כך, להבדיל, פעלו הנביאים בקיום המצוות.

על גבי זה בנה הרמב"ם את היסוד שלו לפיו מצווה אחת שמקיימים כהוגן וכראוי בשלימות המעשה והכוונה - יכולה להקנות לאדם 'כרטיס כניסה' לחיי הנצח בעולם הבא. באיזה מעמד הוא יהיה שם? זה כבר תלוי בשאר המציאות שלו. משל לאדם שהתקבל לעבוד בחברת הייטק גדולה כמנקה שירותים, או כסמנכ"ל.

אם יש שאלה נוספת, אפשר לשלוח בשמחה.