מעשר כספים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 01/01/05 23:17 כ בטבת התשסה

שאלה

א.כל ילדינו לומדים במסגרות חינוך דתיות תורניות, האם שכר הלימוד יכול להוות כחלק ממעשר כספים(מצבנו הכלכלי הוא מינוס גבוה קבוע בבנק)כיצד עלינו לנהוג?

ב.האם עמותות כמו עזר מציון או בית התבשיל או אגודה למלחמה בסרטן וכו' נחשבות כמעשר כספים??

ג.האם מעשר כספים יכול להינתן גם בהוראת קבע?

תשובה

א. הוצאות לבניו ובנותיו מדמי המעשר, דינם תלוי בכלל שכל דבר שהיה כבר מחויב בו גם לולא המעשר, אינו יכול לתת אותו מכספי המעשר כמבואר כלל זה ביו"ד רמט סק"א בט"ז. ולפ"ז האפשרות לתת לילדיו מכספי המעשר לצרכיהם השונים, תתכן רק באותם צרכים שאינו מחויב בהם מסיבה אחרת. ולכן: א. חיוב תלמוד תורה שבכתב לבניו זהו אפילו בשכר, ולכן לא ניתן לתת ממעשר כספים, וגם תורה שבע"פ מבואר ביו"ד רמה ס"ו שאם אין השעה דחוקה לו מצוה ללמד בניו אפילו בשכר, ולפ"ז אם אין השעה דחוקה לאב לא יתן לחינוך בניו ממעשר כספים.
ב. לגבי שאר צרכיהם מזונות ביגוד וכד', עד גיל שש האב חייב ולכן לא ניתן לתת ממעשר כספים. בניו שיותר מגיל שש, מבואר בש"ך יו"ד רמט סק"ג שניתן לתת ממעשר, וכ"כ הברכ"י שם סק"יח, אולם כתב שעדיף לא לתת לבניו הגדולים כיון שלא עושה חשבון מדויק, ועוד שבלא"ה היה נותן להם, לכן אין לתת עבורם ממעשר כספים.
ג. לגבי חסכונות כיון שכעת אין לבן מזה טובת הנאה, ייתכן שאין זה בכלל צדקה, שאינו עומד לצרכיו. אמנם מאידך הרי נתן לו את הכסף, אולם גרע משאר צדקה.
לסכום: לילדים עד גיל שש אין לתת ממעשר כספים. ומעל גיל שש מי שדחוק יכול לתת ממעשר כספים, כדברי הברכ"י.

ב. כיון שעמותות אלו עוסקות בצדקה וחסד ניתן לתת ממעשר כספים.

ג. מעשר כספים יכול להנתן בהוראת קבע, ועדיף כך כיון שאז בודאי לא תשכחו מלתת.
בעז"ה תבורכו בכל מילי דמיטב, וימלא הקב"ה חסרונכם כאמור "והריקותי לכם ברכה עד בלי די."

תשובת הרב דרור שליט"א - דיין בבית דין צדק ע"י ישיבת ההסדר בשדרות