מי צלב את ישו

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 08/04/06 21:38 י בניסן התשסו

שאלה

בשבת שעברה אני וחבר שלי התיווכחנו מי צלב את ישו אני אמרתי שזה היו הרומאים וחבר שלי אמר שכתוב בגמרא בסנהדרין בדף מ"ג עמוד א' ש:"ישו נוצרי יוצא להיסקל אעל שכישף והסית והדיח את ישראל כל מי שיודע לו זכות יבוא וילמד עליו ולא מצאו לו זכות ותלאוהו בערב פסח"

אז אם הרב יוכל להסביר לי את הקושיא אני ישמח מאוד בברכת חג פסח כשר ושמח

אורי מרמלשטיין

תשובה

אורי שלום. יש"ו הוצא להורג ככה"נ בשנת 35 לספירת הנוצרים. במסכת שבת דף ט"ו כתוב: "40 שנה עד שלא חרב הבית גלתה לה סנהדרין וישבה לה בחנויות... שלא דנו דיני נפשות". ביהמ"ק חרב בשנת 70 לספירת הנוצרים, משמע שהסנהדרין הפסיקה לדון דיני נפשות בשנת 30 לספירה. כלומר, שאם נקבל את דברי הגמרא בשני המקומות, נצטרך להסביר את הסתירה ביניהם. מסתבר כנראה, שבית הדין הגדול רצה להוציאו להורג בגין העבירות שציינת וביקש לשם כך אישור מהרומאים. הנציב הרומאי שהיה אז בארץ, פונטיוס פילטוס (הרשע והאכזר) הביא את יש"ו לחקירה בפניו ודן אותו למיתה בעוון מרד, כי יש"ו החזיק מעצמו מלך היהודים. ואכן מי שהוציאו להורג בסופו של דבר היו הרומאים. אין ביהדות מיתה בצליבה, אין ביהדות הלקאה לפני ההוצאה להורג וכד' לסיכום: היהודים אמנם רצו במותו ואף דחפו לכך בפועל בהסגירם אותו בידי הרומאים, אך מי דנו והוציאו להורג בסופו של דבר היו הנוצרים. יה"ר שתעקר עבודה זרה מן הארץ, ויקבלו כולם את עולו של הקב"ה עליהם. פסח כשר ושמח