מעשר כספים בזוגיות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 07/12/16 21:59 ז בכסלו התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב.

השאלה נוגעת לנושא עניין מעשר 10% מההכנסה החודשית(מהנטו) לטובת צדקה/תרומה לנזקקים.

כאשר הייתי רווק השתדלתי לתרום 10% מהנטו בכול חודש.

לפני זמן מה התחתנתי ב"ה, ולאישתי יש השגות מסוימות על העניין, ואחוז זה נתפס בעיניה כסכום גבוה של הוצאה לצדקה/תרומה.

אני מניח שלא ראוי לתת 10% מההכנסה החודשית בכוח ובלי הסכמה.

כיצד יש לנהוג במקרה זה? האם ניתן לבצע מעין הפרדה על ההכנסות, כך שבעצם אני אתרום "מההכנסה שלי" , ואישתי תתרום כמה שיראה בעיניה מ"ההכנסה שלה" , או שמא ההכנסות הופכות להיות שייכות בעצם לשני בני הזוג, וע"כ כל הוצאה שהיא צריכה להיות מוסכמת על ידי שני הצדדים, כך שכל הוצאה לצדקה/תרומה צריכה גם את אישור האישה?

אשמח להכוונה.

תודה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

כידוע להלכה אנו מכריעים שמעשר כספים הוא מנהג חשוב וטוב, אבל איננו מדרבנן ולא מדאורייתא (למרות שיש דעות כאלו בהלכה). בכו"א ברור ששלום בית הוא מהדברים שאדם אוכל פירותיהם בעוה"ז והקרן קיימת לעולם הבא, והתורה התירה מחיקת השם לצורך שלום בית, כל שן לעניין מעשר כספים. מכיוון שהגדרים ההלכתיים הם מסובכים, לדעתי כדאי לערב אדם ת"ח שמבין בדברים אלו (מעשר כספים וזוגיות) שיבחן את ההכנסות שלכם כזוג, ואת אפשרויות הנתינה שלכם, וביחד לתכנן את התקציב המשפחתי ואת נתינת המעשר.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ