תענית יום כיפור

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/10/16 10:03 ג בתשרי התשעז

שאלה

שלום,

בתקופה האחרונה עלו לי ערכי הסוכר וכרגע אני מוגדרת במצב של טרום סוכרת.

מנסיון העבר, כאשר אני צמה אני מגיעה למצב של חולשה חזקה מאוד, סחרחורות, כאבי ראש עד כדי הרגשה של כמעט איבוד הכרה (גם כאשר איני יוצאת מהבית).

האם עלי לצום כרגיל בצום יום כיפור?

האם אפשרי לאכול/ לשתות לשיעורין מלכתחילה? (מנסיון כאשר אני מתחילה רגיל וכשמתחילה להרגיש רע לוקחת לישעורין זה כבר לא עוזר)

אם עלי לצום כרגיל ואני מתחילה להרגיש רע מה עלי לעשות? אם אפשר לקבל הסבר קצר על השיעורין (כמות/ זמנים והאם אוכל ושתיה מצטרף).

בנוסף, שאלה עבור חברה- היא מניקה- האם עליה לצום כרגיל ביום כיפור?

תודה מראש,

תשובה

שלום וברכה

ראשית, שתהיה לך שנת בריאות, ופתיחת שערים.
בשל החשיבות הגדולה של מצוות הצום אנחנו מנסים קודם כל לעשות את שני הדברים בשלמות – גם לשמור את המצווה וגם לשמור על בריאותך.
על כן, הדבר הנכון לעשות הוא קודם כל להתכונן לצום (שתיה, מזגן, פירות וכדו').
מבין שתי האפשרויות (להתחיל לשתות לשיעורין או להתחיל לצום וכשלא מרגישים טוב – לשתות כמה שצריך) אני מעדיף את השניה, שכן גם "לשיעורין" אסור מהתורה (אם כי באיסור יותר קל), ובתחילת הצום את עדיין לא במצב המתיר לך לשתות.
על כן, התחילי לצום. ואם ח"ו תרגישי לא טוב – תשתי כמה שאת צריכה, בהנחה ש"לשיעורין" לא יעזור לך.
לגבי הנקה, אני מצטט מכתב שכתבתי:
אין פטור גורף של מניקות ביום הכיפורים.
על כן, נקודת המוצא הטובה ביותר היא לשאוב לפני יום הכיפורים, לאסוף, להתכונן כראוי לצום (פירות, מזגן וכדו') ולצום.
אם אין דרך לעשות זאת, והתינוקת לא תקבל את מה שהיא צריכה, לנסות לעשות את המינימום:
א. אם מספיק לך לשתות לשיעורים ולהניק כרגיל - לעשות את זה.
ב. אני מבין שהיא לא יכולה להניק אלא בשאיבה - בדיוק כמו בשבת.
ג. אם לא מספיק לך - לשתות כמה שצריך כדי שהתינוקת תקבל את מה שמגיע לה.

כל טוב וחתימה טובה