הלוואה בריבית ומלגת פיס

חדשות כיפה הרב דוד לוי 23/10/14 16:03 כט בתשרי התשעה

שאלה

שלום רב!

אחי לווה ממני 30 שקל על מנת לקנות כמה מוצרים מאחר ולא היה לו מזומן. סיימנו את הקניות והלכנו לכספומט.

שם הוא הוציא מאה שקלים, קנה לי שוקולדים ונתן לי 50 שקל.

(העניין של הנתינה של מתנות מצידו היא ממש עניין שבשיגרה ולא קשורה בכלל לאם הלוויתי לו כסף או לא)

אני סירבתי לקבל בתואנה שייתכן אולי שזו הלוואה בריבית, אך הלה התעקש.

האם עלי להשיב את הכסף או שמא אין בכך הלוואה בריבית כלל?

שאלה נוספת.

אישתי סטודנטית ואנחנו רוצים להגיש בקשה למלגת מפעל הפיס.

זו מלגה שמפעל הפיס נותן לסטודנטים עם קשיים כלכליים.

אנחנו מאוד זקוקים לכסף, אך ידוע שכספי מפעל הפיס סוף כל סוף כספי הימורים חוקיים.

האם מותר לקבל מלגה מגוף זה?

אני בן עדות המזרח אם זה משנה.

תודה רבה,

שנה טובה ומתוקה

תשובה

שלום לך

1. אחים נותנים מתנות זה לזה וכך הלוות 30 שקלים לאחיך כמתנה (לא התכוונת לתבוע אותו בבית הדין אם הוא לא יחזיר לך) וכך גם הוא נותן לך מתנה.
בהלכה כתוב בפירוש שתלמידי חכמים נותנים דברים פעוטים ( כמו ביצה או כף סוכר וכד´) זה לזה כמתנה כדי להנצל מאיסור ריבית.

2. אין שום בעיה לקבל מלגות ממפעל הפיס.
כמעט לכל הדעות רוב הכנסותיהם בהיתר ואין סיבה לחשוש לדעת יחיד ולהמנע מלקיחת מלגה.

בברכת שבת שלום דוד לוי

הסבר נוסף לענין ריבית
1. בין תלמידי חכמים ונראה שגם בין חברים תלוי בסכומים וביחסים בינכם אם גם בלי שהיית לווה ממנו הוא היה נותן לך הלואה כזו - אין בכך איסור ריבית. בסכומים של 1000 ש"ח זה בהחלט מקובל בן חברים, ובמשפחה גם פי 10 ויותר נותנים הלוואות גם לכמה שנים ואין בכך שאחרי כמה שנים נותנים הלואה אחרת אחד לשני משום איסור ריבית.
2. איסור ריבית הוא חמור במיוחד וכאשר אומרים ´ריבית´ אסור לעשות זאת גם במקרים בהם אין זו ריבית אסורה.
3. בבנקים יש הבדל בין כמה מצבים - אם אתה מלווה לבנק - זו באמת עסקא לכל דבר ומותרת.
4. במקרה והבנק מלווה לך במסגרת אוברדרפט למוצרי צריכה ולא להשקעה - אין היתר עיסקא מועיל.
5. אם אתה לוקח משכנתא מהבנק - בדרך כלל זו הלואה ללא איסור ריבית. הסיבה שמשכנתא אינה הלואה עם ריבית כי הבית או הרכב ממושכן לבנק ושייך לו באופן יחסי לפי התשלומים. (הוא אינו רכוש שלך כיון שאינך רשאי למכור אותו ללא הסכמת הבנק, אלא אתם שותפים בו).
נוהגים להחמיר ולערוך 'היתר העיסקא' כי אולי יש שם אבק ריבית ואולי גם זה לא.
6. זכיתי לשמש רבים מגדולי הדור שעבר בהלכות ריבית. וכן אני מכיר את המערכת הבנקאית ובקיא בפרטיה.