תפילה

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 31/08/14 10:53 ה באלול התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב ,

1.

מה דין תפילה שנאמרת דרך פלאפון ?

היום יש אפליקציה לכל תפילה , סידורים שלמים בפלאפון , ברכת המזון , מגילות , סליחות וכו

האם התפילה הזו נחשבת כמו תפילה מסידור ?

האם זה לא בעיה ?

2. במידה והתבלבלתי ואמרתי "בורא נפשות" במקום "מעין שלוש" אחרי אכילת ירקות ומזונות , האם עדין יצאתי ידי חובה ?

תודה רבה !

תשובה

שלום
א. מצד הלכות תפילה אין בזה איסור אבל זה לא מכובד וגם הרואים לא יודעים אם האדם מתפלל או עוסק בדבר אחר ואסור לאדם לגרום לאחרים שיחשדו בו.
ב. בדיעבד אם בירך 'בורא נפשות', לא יברך שוב 'מעין שלוש', לחוש לסוברים שכבר יצא בברכת 'בורא נפשות' (יבי"א ח"א יב, ז).

ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיינו בספר באתר ישיבת הר ברכה
http://ph.yhb.org.il/10-10-04/

אמנם לכנה"ג, מהרי"ץ, גינת ורדים, כה"ח רב, עט, ארץ צבי א, כט, ואג"מ או"ח א, עד, בדיעבד 'בורא נפשות' פוטרת 'מעין שלוש', כמו ש'שהכל' פוטרת את הכל. ולכן במקרה של ספק, אפשר לברך 'בורא נפשות'. וכן כאשר אינו זוכר את נוסח 'מעין שלוש' יכול לברך 'בורא נפשות'. אלא שלדעת רוה"פ 'בורא נפשות' אינה פוטרת 'מעין שלוש', וכפי שעולה משו"ע רב, יא, וכ"כ מ"א רח, כו, מ"ב רב, נה, באו"ה 'ובורא נפשות', ברכ"ה ח"ב ב, 6-8; ב, ז-ח. ולכן במקום ספק או כשאינו יודע לברך 'מעין שלוש', אין לברך כלל. אלא שאם בירך 'בורא נפשות', לא יברך שוב 'מעין שלוש', לחוש לסוברים שכבר יצא בברכת 'בורא נפשות' (יבי"א ח"א יב, ז).

בברכה אייל משה