הדרכת חקלאות בשנת שמיטה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/08/14 23:08 כא באב התשעד

שאלה

לרב שלום

לפני כמה חודשים פוטרתי מעבודתי(קורא מונים בחברת החשמל).בזמן הפנוי סיימתי את המטלות האחרונות שלי ויש לי תואר בהוראה.קבלתי הצעת עבודה-הדרכה בחקלאות שיש לי שני אפשרויות בעיר מגוריי,בת ים,בבתי ספר לא דתיים 5 ימים בשבוע,או במזכרת בתיה 3 ימים בשבוע ואולי תוספת של עוד יום בחולון שעבודה שלי תיהיה בבתי ספר דתיים ו/או בבע"ח.זאת שנת שמיטה,מותר לי לעבוד בבת ים אם:

א.יש הסכם מכירת קרקע לגוי (או איזשהו היתר אחר)?

ב.אין הסכם מכירת קרקע לגוי?

-יש לציין שזה מאוחר מאוד לקבל הצעות הוראה אחרות

תודה מראש

יוסי ירושלמי

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. אם אין התר מכירה בקרקע בית הספר, אי אפשר לעבוד בשביעית. אמנם יש הנחיות לחוות ובתי ספר, כיצד לשמור שביעית, אבל צריך לזה הסכמת בית הספר ומנהליו. אם אתה מגיע להסכם עם בית הספר לעבוד לפי הנחיות אלו, אז את רוב הזריעות יש לעשות בששית (עד ראש השנה), ובשנת השמיטה רק תחזוקה (השקאה, ריסוס וכדו').
ב. עדיף ללמד בבתי ספר דתיים, שם אפילו אם יעשו היתר מכירה זה יהיה בגלל רצונם לקיים את ההלכה, והמכירה תהיה כדין, לעומת זאת בבת ים אפילו שתהיה מכירה לא ברור שהיא תעשה מתוך גמירות דעת. על כן נראה שבתי ספר דתיים עדיפים בשמיטה.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום - שבי דרום