תספורת בחוה''מ ובספירה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 23/04/08 08:10 יח בניסן התשסח

שאלה

רציתי לדעת אם בימי חול המועד מותר להסתפר למרות שזה בימי ספירת העומר.

ובכללי, מתי מותר להסתפר בתקופת העומר?!

תשובה

שואל יקר מועדים לשמחה,

[תספורת בחול המועד]
אין קשר בין חול המועד לבין ספירת העומר לענין תספורת.
בחול המועד אסור להסתפר מצד חול המועד עצמו, וכ"כ הרה"ג הרב מרדכי אליהו שליט"א: "מצווה על האדם להסתפר לפני החג, ואם רגיל להתגלח - יעשה כן לפני החג. ואסור להסתפר ולהתגלח בחול המועד אפילו אם הסתפר או התגלח בערב יום טוב (שו"ע תקלא סע' א, ב)."

[בעניין תספורת בימי הספירה]
על פי המנהג אסור להסתפר (ראש, זקן) באותם ימי העומר שנוהגים בהם מנהגי אבלות. לפי זה:
הספרדים אינם מסתפרים מפסח ועד [יום] לד בעומר.
האשכנזים שהחלו את מנהגי האבלות בפסח, אינם מסתפרים עד [יום] ל"ג בעומר.
האשכנזים שמתחילים את מנהגי האבלות מראש חודש אייר אסורים בתספורת גם לאחר ל"ג בעומר. (אם כי בל"ג בעומר עצמו מותרים).
יש הנוהגים שלא להסתפר כלל בכל ימי הספירה מלבד בל"ג בעומר עצמו. יש המסתפרים גם בראש חודש אייר ומראש חודש סיוון. ויש שאינם מסתפרים אף בל"ג בעומר.

איסור התספורת אמור בין לאיש ובין לאשה.
בשו"ת אגרות משה (חלק יו"ד ח"ב סי' קלז). פוסק הרה"מ פיינשטיין זצ"ל לאסור אף על נשים [אלא אם כן התספורת נחוצה לה מאוד].
תספורת השערות היוצאות מכיסוי הראש - מותר לספרם, כי היא אינה יכולה לכסותם.

התספורת שאסורה בימי האבלות היא תספורת רגילה שיש בה צד של שמחה, אבל מותר לגזור את השפם אם הוא מפריע לאכילה.
מי ששער ראשו המגודל גורם לו כאבי ראש או שיש לו פצעים בראשו, יפנה לרב ויקבל היתר כיצד להסתפר בימים אלה.

המשך פסח שמח וכשר,
שלמה,
shlomo@makshivim.org.il