תפילת הדרך 40 דקות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 04/09/18 15:50 כד באלול התשעח

שאלה

אני נוסעת כל יום לבית ספר בעיר אחרת, נסיעה של 45-50 דקות, האם אני צריכה לברך ברכת הדרך? פעם הייתי מברכת אבל כל כך התרגלתי לנסיעות שזה הרגיש לי מיותר. תודה רבה.

תשובה

לשואלת שלום

לעיתים, קורה לכולנו שאנחנו מתרגלים לשפע מסויים שמגיע אלינו, עד כדי כך שאין אנו רואים לנכון לברך ולהודות עליו. אחד העקרונות החשובים ביהדות הוא: *ההודאה*. המילה יהודי כוללת בתוכה את השורש להודות. היהודי מכיר בכך ששום דבר אינו מובן מאליו. כל דבר טוב שקורה לי – זה חסד מאת ה' יתברך.

להלכה:

מנהג יוצאי אשכנז, יוצאי צפון אפריקה וחלק מן הספרדים שנהגו לברך *בכל נסיעה* שיש בה יציאה מן העיר לדרך מהירה, שהרי מסתכן (לפחות 4 קילומטרים).

למנהג יוצאי עדות המזרח כתב הרב עובדיה יוסף זצ"ל שעבור פחות מ72 דקות נסיעה אין להתפלל תפילת הדרך.

ולעניות דעתי, במצבנו העגום בשנים האחרונות בהן כל שנה מספר ההרוגים בתאונות הדרכים עולה – *ראוי לכל אדם בכל נסיעה לומר תפילת הדרך ללא שם ומלכות*.

(מקורות: שולחן ערוך אורח חיים סימן קי סעיף ז | משנה ברורה סעיף קטן ל | ספר "אהלך באמיתך" עמוד קא | יביע אומר חלק א סימן יג | אור לציון חלק ב פרק ז אות כז | שבט הלוי חלק י סימן כא | שו"ת זכרון יהודה אורח חיים סימן מב)

נסיעה טובה!