ריבית והיתר עסקא

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 18/06/02 03:54 ח בתמוז התשסב

שאלה

האם מותר לקחת הלוואה מאדם פרטי, ולשלם לו ריבית כפי שהיה מקבל, לו כספו היה מופקד בבנק?

ואם כן, היש נוסח מיוחד של היתר עסקא להשתמש בו?

תשובה

שלום לשואל,

הדוגמא שאתה מציין בשאלתך לגבי הלוואה מאדם פרטי זהו המקרה הפשוט ביותר של הלוואה בריבית. ועל כך ישנו איסור מפורש בתורה של: "לא תשימון עליו נשך". אין לך היתר כלשהוא לתת ליהודי הלוואה ולגבות ממנו את ההחזר בתוספת רווח אף על פי שאת אותו סכום היית מקבל בבנק.

הבנקים חותמים על היתר עסקא המאפשר להם להיות שותפים אתך בהשקעה וממילא וגם להיות שותפים ברווחים. אם אתה לוקח הלוואה פרטית מאדם פרטי, במידה ואין זו הלוואה לצורך מחייתו אלא הלוואה לרבך, כי אז גשו שניכם לרב ע"מ לכתוב היתר עסקה. אולם במידה ואתה מלווה לאדם בשעת דחקו, אין לך להלוות בריבית גם לא בהיתר עסקה זאת משום ועשית הישר והטוב.

כמו כן מי שמלווה כסף לאדם בשעת דחקו מקיים מצווה גדולה מאד וכמליצת האורח חיים הקדוש "אם כסף - תלווה את עמי! פירוש אם יש לך כסף, נתנו לך אותו מן השמים כדי להלוות לעניים. ובמקרה כזה אסור לאדם לחפש היתרי עסקה כדי לעקוף מצווה שנדמנה לו כפשוטה.

הטוב ביותר על מנת לשמור על ערך כספך ולהמנע מאיסור ריבית הוא לקחת הלואה דולרית. ואז לא צריך היתר עסקה.