סיוע ליהודי לבצע עבירה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/04/15 12:43 ד באייר התשעה

שאלה

אני חוזר בתושה והורי שומרי מסורת. בעת ספירת העומר אבא שלי ביקש ממני את המכונת תספורת שלי כשהוא בא לבקר (אני נשוי וגר עם אישתי ב״ה).

האם אני מחויב לתת לאבי מורי את המכונה על אף שאני יודע שיסתפר בה בימי הספירה (שאסרו רבותינו בתקופה זו), ויוצא שאני מסייע לו לעבור על ההלכה, או שאני צריך לשנות ולא להביא לו, ולהגיד שאני לא יודע איפה המכונה... ?

בסוף למעשה למדתי זכות ואמרתי שייתכן ואבי מורי לא ירצה לעבור על ההלכה ורק ירצה לראות את הדגם של המכונה... אך יש מקרים שיותר חד משמעיים והייתי רוצה לדעת מה ההלכה במקרים כאלו. למשל שיהודי מבקש ממני חן ואני יודע שהוא לא יברך על הלחם וכו...

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הנושא שאתה מברר שייך למצוות "לפני עיוור לא תתן מכשול".

הרב שלמה זלמן אוירבך עסק במקרה של אדם שאינו שומר מצוות ולפי השו"ע אסור להציע לו אוכל מפני שלא יברך עליו.
בגלל יופיה של התשובה אני מבקש לצטט ממנה: "...חושבני, במי שבא אליו אורח חשוב, אשר איננו שומר תורה ומצוה, אבל עדיין יש לו אהבה לבני תורה, ושתומך במוסדות תורה וכדומה, ואם הבעל הבית לא יתנהג אתו בנימוס המקובל לכבד אותו במידי דמיכל ומישתי, בגלל זה שמצד הדין אסור ליתן לאכול אלא למי שיודע שנוטל ידיו ומברך (כמבואר בשו״ע או״ח סי׳ קס׳׳ט סעי׳ ב'),
וכמו כן אם אפילו בצורה מכובדת יבקש ממנו ליטול ידים ולברך, יראה הדבר כפגיעה ועלבון בכבודו, וזה גם ירגיז אותו מאד, ויתכן שבגלל הדבר הזה יתרחק חס ושלום ביותר מהתורה, וגם יבוא לידי כעס ושנאה על כל ההולכים בדרך התורה.
חושבני, שנכון באמת לכבד אותו באכילה ושתיה, ולא לחשוש כלל לאיסור של לפני עור לא תתן מכשול - - -
הואיל וכל האיסור של הנותן לו לאכול הוא רק עבירה של נתינת מכשול, וכיון שאם לא יתן לו לאכול הרי יכשל האורח באיסור יותר גדול, נמצא דליכא כלל שום עבירה, כיון דליכא הכא שום נתינת מכשול, אלא אדרבה יש כאן הצלה ממכשול גדול מאד ע״י זה שהחליף אותו בקום ועשה במכשול יותר קטן - - - -
לכן נראה דלפי הצורך שפיר רשאי לכבד אותו במאכל ומשתה, וצריך לעשות כן אע״פ שזה בקום ועשה, וכעין זה פירשו קרא ד - 'אל תוכח לץ פן ישנאך' דכיון שזה ללא הועיל הרי אתה מכשילו בלאו של 'לא תשנא את אחיך'.

מסקנה - אם הסירוב גורם כעס ושנאה לדתיים עדיף לנהוג בדרך מפייסת ולא לגרום לשנאה.