דרך ארץ כשסותרת תורה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 02/02/12 21:28 ט בשבט התשעב

שאלה

שלום! מה קורה אם הדרך ארץ סותרת את התורה?

ברור שהדרך ארץ קודמת לתורה מצד אחד. וברור שהתורה הכי חשובה. אז מה קובע בסוף אם יש התנגשות.

מאוד אודה לכב' הרב שירחיב עבורנו, הלומדים יחד את הנושא כבר זמן

תשובה

שלום

דרך ארץ קדמה לתורה הוא בשני מובנים. מצד ההסטוריה ומצד המסד.
מצד ההסטוריה באר ר"י ליאון אשכנזי שהיסטורית תורת האבות היתה בבחינת דרך ארץ, שנבעה מעומק האישיות. ואחריה הופיעה התורה לבנים.
ומצד המסד דרך ארץ היא המסד הנפשי הבריא עליו בנויה התורה תמיד. תורה ללא דרך ארץ מופיעה בעקמימות.
דרך ארץ, פירושה כפול- המוסר הטבעי ומנהג העולם (כגון נימוס ועבודת כפיים). ולשניהם יש ערך מסויים.

הרב זצ"ל באר שהתורה אינה סותרת את המוסר באמת אלא שאם המוסר אומר אחרת הוא אינו עמוק דיו, ויש לחפש את דרכיו בנתיבות תעלומה.
ולמעשה, ההלכה לאחר שנפסקה בידי גדולינו מכריעה כל ערך אחר, כולל המוסר, ודבר ד' יקום לעולם.

ובהקשר לפרשתנו בשלח ראיתי שדרש על כך ר' אהרון הגדול מקרלין זי"ע, עה"פ 'ולא נחם ד' דרך ארץ פלשתים...פן יראה עם מלחמה...ויסב ד' את העם דרך המדבר' שבאר שיש שדרך הארץ מעקמת את התורה, משום שהיצר מתחפש בה ויוצא למלחמה עם האדם, ואומר חטא והיה מוסרי (כגון לרחם על הנידון למוות או להקל עם עני בדיני חושן משפט), ולכן ביקש ד' לטעת בנו את הקדימות של הנאמנות לתורה לפני הכל, כולל דרך ארץ, וזה הפירוש ולא נחם דרך ארץ...אלא דרך מדבר סיני. ודפח"ח.

כל טוב