"היתר עיסקא"

חדשות כיפה הרב דוד לוי 08/03/21 22:11 כד באדר התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב, איך עובד "ההיתר עיסקא" שיש בבנקים למשל, שמציל מאיסור ריבית? והאם הרב יודע אם יש "היתר עיסקא" בכל הבנקים המפורסמים בארץ? יש עוד מקרים בחיי היום יום שצריך לשים לב שיש "היתר עיסקא" שיש לגביהם פחות מודעות? אם אדם מלווה לחברו באופן פרטי בריבית גם יכול לעשות "היתר עיסקא"? תודה רבה,

תשובה

שלום לך

1. היתר העיסקא שבבנקים עובד על כך שאתה משקיע בשותפות עם הבנק כאשר חלק ממנה הוא פקדון וחלק הלוואה הוא נפטר משבועה כנגד סדרי תשלום מסוימים.

חשוב להדגיש שהיתר עיסקא חל רק על עיסקאות דהיינו כסף שאתה מפקיד בבנק והוא משקיע אותו עבור שניכם. או כסף שאתה לווה מהבנק כדי להשקיע אותו בעסק.

ההיתר העסקא לא חל על קנית מוצרי צריכה שלך וכד' ולכן מי שבבנק ביתרת חובה, בד"כ היתר העיסקא לא חל על כך ולכן בד"כ אסור להיות בבנק ביתרת חובה (יתרת חובה בחשבונך זה אומר שהבנק מלווה לך כדי שתעשה עסקאות)

2. לפי ידעתי יש היתר עיסקא לכל הבנקים המפורסמים בישראל.

3. בודאי שיש במקרה שאתה קונה או מוכר בתשלומים עם ריבית או בכרטיס אשראי 'עדיף' או +30 חייב להיות היתר עיסקא.

4. גם בהלוואות פרטיות בין אנשים, במידה ורוצים שהאחד ישלם לשני ריבית - צריך לבדוק

א. מה מטרת ההלוואה האם לעסק או לצריכה (בצריכה אין אפשרות להלוות בריבית והיתר עסקא לא חל).

ב. לעשות היתר עיסקא פרטי ניתן להוריד מאתר כתר

בברכה ובהצלחה

דוד לוי