4 מיתות בית דין

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 02/11/21 23:50 כז בחשון התשפב

שאלה

שלום רציתי לשאול שאלה אנסח אותה ב2 גופים.

1 ידוע בתורת העם שיש 4 מיתות בית דין השאלה שלי היא כזו האם יש אפשרות שאוכל למות בדרך כלשהיא מהתורה אם לא עברתי בבית דין רבני שפסק עליי אחד מ4 מיתות בית הדין האם זה אפשרי שאמות בכל זאת? או שחייב שאעבור בבית דין קודם ואישפט על מיתה? תודה מראש על העזרה

עכשיו גוף שני של השאלה אם חס ושלום אעבור אירוע כל שהוא כמו שנגיד שהתחשמלתי ממוצר אלקטרוני בבית נגיד מיקרוגל ומתתי או שנפל עליי עץ באמצע יער ולקח לי תחיים איך זה קרה ? אם עדיין לא עברתי בבית דין וחוייבתי למיתה אשמח לשמוע הסבר תודה מראש

תשובה

שלום וברכה,

ישנם שני סוגי דינים: אחד של בית דין של מטה ואחד של בית דין של מעלה.

בית דין של מטה אמונים על ארבע מיתות בית דין כשם שהן מתוארים במסכת סנהדרין. על פי פסיקתם יכול אדם להישפט למיתה ובעקבות כך יגיעו שלוחי בתי הדין ויבצעו את פסק הדין (ראוי לציין את הגמרא במסכת מכות שאומרת שבית דין שהרגו אחת לשבעים שנה נקראו בית דין קטלנית, כך שעונש מוות לא היה נפוץ כלל).

בית דין של מעלה יכולים לשפוט את האדם למיתה ושלוחיו יכולים להיות מקרוגל, נחש, חשמל וכד'.

אחד ההבדלים הגדולים בין שני בתי הדין היא שביחס לבית דין של מעלה ניתן לחזור בתשובה על החטא ולהימנע מהעונש, בעוד שביחס לבית הדין של מטה אין את מושג התשובה.