הפרשות הכתובות במזוזה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 10/05/24 10:24 ב באייר התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

בספר דברים פרק ה' כתובים עשרת הדיברות ומיד לאחר מכן כתוב "את הדברים האלה דיבר ה' אל כל קהלכם בהר...".

מיד אחר כך בפרק ו' כתוב: הדברים האלה (נראה שמשתמע שמדובר על עשרת הדיברות) אשר אנכי מצוך היום-

1. היו על לבבך

2. ושיננתם לבניך, ודיברת בם, בשבתך בביתך ובלכתך בדרך, ובשוכבך ובקומך.

3. וקשרתם לאות, על-ידך.

4. והיו לטוטפות, בין עיניך.

5. וכתבתם על-מזוזות ביתך, ובשעריך.

מדוע לא כתובים במזוזה עשרת הדיברות? מה שכתוב במזוזה זה הציווי של לכתוב את הדברים, ולא הדברים עצמם... לא התוכן עצמו של הדברים/מצוות.

תודה רבה.

תשובה

שלום לך,

הקב"ה בתורתנו כתב לנו "וכתבתם על מזוזות ביתך" , הכוונה לפרשיות האלו בהם הוא כתב בפירוש שאותם עלינו לכתוב על מזוזות ביתנו ואין הגיון לחפש במקום אחר.

חכמים מנסים להסביר:

1. בתלמוד ירושלמי ברכות פרק א הלכה ה - מוסבר שתוכן עשרת הדברות נמצא בתוך פרשיות קריאת שמע ומכאן בתוך פרשיות המזוזה

הוא גם מסביר מדוע לא קוראים בכל יום את עשרת הדברות. כמובן שאינו מציע לנהוג שלא כדברי ה' ולכתוב אותם במזוזה.

2. בפרשיות המזוזה כתובים עקרי התורה: חידוש העולם, השגחה, אמונת שכר ועונש ועוד.

הקראים -

לא נהגו לשים מזוזה בפתח ביתם. כיון שאין להם מסורת מה לכתוב בה.

אחרי שנים רבות הם הנהיגו לשים מזוזה ובה פרשת עשרת הדברות. זה כמובן סותר את הדין שלא לתת מעמד מיוחד לעשרת הדברות

בברכה ובהצלחה

דוד לוי