מה הדין בתרומה/מעשר שניתן בהגרלה?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/03/24 12:14 כא באדר א'

שאלה

שלום לרב,

שאלתי היא, מה דין התרום כסף (בין אם מכספי מעשר ובין אם לא) להגרלה כזו או אחרת?

לדוגמא, לעזר מציון יש הגרלה כחלק מכספי התרומה לארגון. כמות התרומה מקנה לך כמות כרטיסים מסוימת שאיתם אתה משתתף בהגרלה בעלת פרסים רבים.

השאלה שלי היא לא רק מה הדין אלא גם מה התפיסה העומדת מאחורי העניין.

ומדוע אני שואל זאת?

מאחר שאני חושש שאם אתרום להגרלות כאלו, אני אפתח התנהגות "תן וקח", כלומר קודם אתן את החלק שלי, ובעקבות ההגרלה והצפייה שלי לזכות בה, אני אלמד לתת כדי לצפות למשהו מהצד השני.

בהתחלה חשבתי לקחת את הכספים אותם אני מעוניין לתרום ולחלקם חצי להגרלה של עזר מציון, וחצי למקומות שלא אקבל מהם דבר בתמורה. אך עדיין מתלבט האם זה נכון.

אשמח לשמוע את דעתך.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

תמיד ראוי לא לתת לעני אחד או מצווה אחת, אלא לחלק לכמה חלקים ולכמה נצרכים ומצוות.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ