אח או בן דוד

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 04/02/24 17:04 כה בשבט התשפד

שאלה

לכבוד רבני המכון שלום רב,

ראשית, תודה על השתתפותכם באתר זה ובטרחה הרבה במענה לשאלות המשתמשים בו.

ברצוני לשאול שאלת יוחסין על קשר קירבה בין יצחק לישמעאל, מאותו האב אך לא מאותה אם.

ברור כי שרה שלחה את שיפחתה הגר כדי שאיבנה ממנה בן לאברהם.

על פי הפירוש הרגיל רצתה שהגר תלד והילד יחשב כשייך לגבירה, אך זו זלזלה בה ולכן גורשה.

השאלה מדוע נקראים הישמעאלים בני דודים? הלא ניתן לראות שיקולים דומים והקבלות לסיפור זה בסיפור על רחל, לאה ושפחותיהן אשר ניתנו ליעקב. בהם נקראים בניהם של זלפה ובלהה אחים לבנים שנולדו מהגבירות רחל ולאה.

אם כן, מהיכן נגזר הביטוי בני דודים ומה תוקפו?

בתודה מראש,

טל כהן

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

שני אחים הבנים שלהם בני דודים. אנו מיוחסים ליצחק והם מיוחסים לישמעאל שהיו אחים, ולכן הבנים שלם הם בני דודים.

הבטוי הזה אין לו מקור קדום, אלא מנהג העם.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ