להריח קטורת בהבדלה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 09/07/23 01:04 כ בתמוז התשפג

שאלה

האם אפשר להשתמש במקל קטורת כשמריחים בהבדלה?

תשובה

שלום וברכה,

בהבדלה מברכים על בשמים. ואפילו שיש נוהגים לברך על ציפורן, מעיקר הדין מותר לברך על כל בושם שיש לברך עליו על פי ההלכה.

הכלל בבשים, הוא יש להבדיל בין שני סוגי בשמים, בושם שנועד להעביר את הריח כגון דאודרנט או מטהר אוויר של השירותים, אי אפשר לברך עליו בורא מיני בשמים שהרי מטרתו אינה להריח בו, אלא להעביר ריח רע. לעומת בושם שנועד להרחה שהוא מחומר טבעי מותר לברך עליו.

בעניין מקלות קטורת, שהם מקלות שכשמבעירים אותם הם נותנים ריח, נראה שצריך לברך עליהם. שהרי כותב השולחן ערוך (אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רטז סעיף יב-יג) כך:

"מברכין על המוגמר (פי' בשמים שמשימים על הגחלים להריח בהם) משיעלה קיטור עשנו קודם שיגיע לו הריח, אבל לא יברך קודם שיעלה קיטור העשן".

"המוגמר, אם הוא של עץ מברך בורא עצי בשמים; ואם של עשב, בורא עשבי בשמים; ואם של שאר מינים, בורא מיני בשמים".

ולכן, אם זה מקלות טבעיים, אפשר לברך עליהם כריח המקור שממנו הודלקו. ואם לא מזהים את המקור, יש לברך "בורא מיני בשמים".