ויתור

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 16/06/23 11:50 כז בסיון התשפג

שאלה

שלום, האם ויתור זאת מידה טובה?

כי נאמר על הקב"ה "כל האומר הקב"ה ותרן הוא יוותרו חייו" ואנחנו רוצים להידבק במידות של הקב"ה...

תשובה

שלום

ויתור היא מידה נפלאה, כשהיא מופיעה במקומה.

כמו שאמרו חז"ל על הפסוק 'נושא עוון ועובר על פשע' - 'למי נושא עוון, למי שעובר על פשע'.

ועוד הרבו על חשיבות אי ההקפדה ועל ויתור בממונו ועל פגיעה בו וכו'.

מה המימרא שהבאת עוסקת במשהו אחר. היא באה לשלול תפיסה כאילו יש ותרנות בהנהגה האלוקית ביחס למידת הדין, כמו למשל התפיסה הנוצרית, שלפיה לא משנה מה שהאדם עשה, הוא יכול באמירה של משפט לנקות הכל ומוותרים לו על כל חטאתיו ופשעיו.

אצלנו יש מידת דין על כל מה שעשה.

עם זאת, בתוך החשבון יש גם את הנושא של מידת הרחמים ואת התשובה שהקב"ה יצר בעולם (תשובת אמת, לא אמירה מן השפה ולחוץ).

מציע ללמוד ולהעמיק בעניין בספרי אמונה שונים (מהראשונים ועד ימינו).

כל טוב